• 瀏覽: 157,194
  • 回覆: 256
  • 追帖: 4
要俾55萬買個franchise番黎做,每次為期5年,租金佢俾,唔知搵唔搵到食呢?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 145

1. 好

32 (22.07%)

2. 唔好

113 (77.93%)

絕對做得過...................不過唔係你 係7一11

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beyond1128 於 2007-8-8 05:51 PM 發表
如果有55萬,點解你唔攪過D,2蚊店,好多人係大陸買在D家庭用品,然後租D臨時店,真係好過做7仔
請問大陸邊樹有貨攞呢

上 帝 要 你 滅 亡 , 必 先 令 你 瘋 狂,舉頭三尺有黎明,輕輕鬆鬆鄧子峰,經一事,蔡一智,任務完成鄭裕玲,停車熄匙,葉劉淑儀,  勝 者 為 王 , 敗 者 為 寇  好 多 港 男 港 女 問 點 解 我 唔 係 李 家 誠 ?點解 我 唔 係 徐 子 淇 ,

回覆 引用 TOP

Don't be crzy!
引用:
原帖由 momoamandy 於 2007-10-31 08:08 PM 發表

請問大陸邊樹有貨攞呢

Be a good customer service officer!

回覆 引用 TOP

用黎識女就okay既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bluesman 於 2007-10-27 01:17 AM 發表
有得唸!

我有個老友就特登開左間士多係正7仔隔離,d生意都不知幾好.點解?因為隔離有間7仔就間接同佢扯客.
d客原本係去7仔買࢝ ...
超級好計 !

回覆 引用 TOP

點樣識到?
引用:
原帖由 killer2628 於 2007-11-22 10:01 PM 發表
用黎識女就okay既

進教之佑,為我等祈。

回覆 引用 TOP

做ok會平d啦

回覆 引用 TOP

有某些地區都有我做呀!(新發展地區)

失去的永遠也挽不回來,人總是要失去後才懂得珍惜!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rex82 於 2007-6-2 05:24 PM 發表
NO LA
惡性競爭
除非每區有限定幾多間
有時3條街就有4間...
同埋,55萬5年
即係11萬1年
租金佢俾?
1 個月租金一萬?
咩地方呀..
YOU ARE RIGHT, 餐廳都租都LU一萬

回覆 引用 TOP

老細OR STAFF?
引用:
原帖由 緣來係你 於 2007-12-19 07:19 PM 發表
有某些地區都有我做呀!(新發展地區)

進教之佑,為我等祈。

回覆 引用 TOP

洗吾洗交保戶費呀, 視租約如冇物, 大陸乜都有呀, 冇法冇天,  大老板一樣死, 投資三百萬都吾掂
引用:
深 圳 海 皇 粥 店 無 故 遭 封 舖
不 加 租 50% 就 搬 走   港 商 責 業 主 如 強 盜

【 本 報 訊 】 「 我 係 羅 湖 區 政 協 委 員 , 遇 到 咁 強 盜 行 為 , 我 都 冇 符 , 因 為 佢 係 廣 東 省政 協 委 員 。 」 在 本 港 擁 有 24 間 分 店 的 「 海皇 粥 店 」 , 其 位 於 深 圳 羅 湖 區 金 光 華 廣 場的 分 店 因 租 務 糾 紛 , 日 前 竟 被 大 業 主 強 行用 木 板 封 舖 , 20 多 名 員 工 昨 帶 同 橫 額 到 商舖 門 外 靜 坐 抗 議 , 海 皇 粥 店 董 事 蕭 楚 基慨 嘆 , 港 商 在 內 地 經 營 毫 無 保 障 。 有 本 港 商會 負 責 人 指 摘 , 內 地 官 員 為 達 到 侵 吞 港商 財 產 目 的 , 日 日 以 不 同 方 法 欺 凌 港 商 。

「 無 誠 意 續 租 咪 封 你 舖 」

海 皇 粥 店 董 事 蕭 楚 基 ( 左 ) 昨 與 商 場 內 同 樣 遭 業 主 封 舖 的 另 兩 名 港 商 開 記 者 會 , 要 求 深 圳 市 仲 裁 處 就 租 約 糾 紛 進 行 仲 裁 。

即將 卸 任 屯 門 區 議 員 的 蕭 楚 基 ( 52 歲 ) 表 示 , 04 年 12 月 18 日 到 深 圳 金 光 華 廣 場開分 店 , 當 時 與 廣 場 的 負 責 人 李 亞 鶴 ( 廣 東 省 政 協 委 員 ) 簽 訂 6 年 租 舖 合 同 , 每 月租金 6 萬 元 人 民 幣 租 了 廣 場 地 下 一 單 位 , 合 同 規 定 首 3 年 不 加 租 , 第 4 年 開 始 可 加租 6% , 可 按 年 遞 增 1% , 但 加 租 前 雙 方 應 簽 署 續 約 協 議 書 。
本 月 27 日 凌 晨 , 雙方 簽 署 續 約 協 議 書 前 夕 , 李 亞 鶴 突 然 派 員 用 木 板 將 佔 地 2 千 呎 的「 海 皇 粥 店 」 全 面封 鎖 , 連 商 舖 的 出 入 口 都 封 埋 ; 蕭 楚 基 得 悉 後 即 趕 到 場 查 看 及 報警 , 公 安 接 報 到 場了 解 事 件 後 說 : 「 經 濟 糾 紛 , 唔 關 公 安 事 。 」 隨 即 收 隊 離 去 。
蕭 楚 基 昨 向 李 亞 鶴 質 詢 時 , 對 方 竟 然 說 : 「 你 都 無 誠 意 續 租 , 所 以 咪 封 你 舖 。 」 蕭楚 基 隨 即 聘 請 律 師 並 將 事 件 交 給 深 圳 市 仲 裁 委 員 會 仲 裁 。 蕭 透 露 , 李 亞 鶴 事 後 給 「海 皇 」 兩 條 路 行 , 第 一 是 加 租 50% , 第 二 是 搬 走 。

「 開 始 有 盈 餘 就 迫 我 走 」

zoom

深 圳 海 皇 粥 店 為 該 集 團 在 國 內 的 唯 一 分 店 。   資 料 圖 片

「 呢 間 係 海 皇 內 地 唯 一 一 間 分 店 , 我 投 資 成 300 萬 港 幣 , 蝕 成 200 幾 萬 , 今 年 初 先開 始 有 盈 餘 , 咁 就 要 強 行 迫 我 走 。 家 咁 非 法 封 我 間 舖 , 我 做 唔 到 生 意 , 但 又 要 日 日出 糧 畀 員 工 , 報 警 又 冇 用 。 」 蕭 楚 基 又 說 : 「 乜 世 界 ? 簡 直 係 無 法 無 天 , 同 強 盜 有乜 分 別 , 同 搶 劫 有 乜 分 別 。 」
昨上 午 , 海 皇 20 多 名 員 工 帶 同 「 無 理 封 鋪 天 理 難 容 」 橫 額 到 被 封 的 商 舖 門 口 外 靜坐, 其 中 一 名 員 工 表 示 , 就 快 過 年 , 食 肆 若 無 法 開 門 , 屆 時 他 們 將 全 部 失 業 。

港 商 「 蛋 撻 王 」 同 一 遭 遇

廣 場 還 有 兩 間 港 商 投 資 的 食 肆 , 亦 遭 大 業 主 李 亞 鶴 下 逐 客 令 , 當 中 包 括 「 蛋 撻 王 」及 「 大 皇 拉 小 籠 包 」 , 其 理 由 與 海 皇 同 出 一 轍 , 即 無 誠 意 續 租 。 蛋 撻 王 行 政 總 裁 莊任 明 表 示 ,當 年 該 廣 場 人 流 稀 少 , 他 們 守 了 三 年 多 直 至 現 在 商 場 旺 了 , 想 不 到 大 業主 為 加 租 竟膽 敢 擅 自 強 行 封 舖 。

回覆 引用 TOP

大陸一向不知所謂架啦。
引用:
原帖由 ty2003 於 2007-12-29 12:51 PM 發表
洗吾洗交保戶費呀, 視租約如冇物, 大陸乜都有呀, 冇法冇天,  大老板一樣死, 投資三百萬都吾掂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]