• 瀏覽: 157,393
  • 回覆: 256
  • 追帖: 4
要俾55萬買個franchise番黎做,每次為期5年,租金佢俾,唔知搵唔搵到食呢?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 145

1. 好

32 (22.07%)

2. 唔好

113 (77.93%)

吾好 . 你一開業 , 有生意的話 . 對面就會有間ok陪你玩

引用:
原帖由 lok4193 於 2007-9-2 05:12 PM 發表
吾好 . 你一開業 , 有生意的話 . 對面就會有間ok陪你玩
all franchise 7-11 must running over 1 year by Dairy Farm before they let the shop out for franchise join.

but if your business is very good and better than they running.   they will open another 7-11 nearby is truth.

p.s. OK is not franchise, it is FULL own by Li&Fung

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

引用:
原帖由 chunyip23 於 2007-8-12 11:34 AM 發表
開 7-11 = 同 7-11 總公司融資, 比筆 $$ 幫他們發展業務, 之後你做掛名老細, 實質就係幫佢地做廉價勞工, 生意吾好時, 還要冒著每個月拿老本出來打這份廉價工, 生意好的時候也見不得比你將 50-60 萬去買外幣放五年好, 還要擔驚受怕, 怕佢在對面街開多一家  你們 2 家打生打死什至執左去都吾關佢事反正你果 50-60 萬佢地總公司袋袋平安, 而且只得佢一家供貨比你, 佢地收入一定有保障, 而你........    總之他們一定食硬你的
Totally agreed. First, I'd suggest to joint the seminar they offer and share your question here.

引用:
原帖由 cc_wong123 於 2007-8-27 15:25 發表
if you have unemployed friends, or relatives...you want to give them a job, then it is fine. It is no way to make good money by operate 7-11.
都可以噤講  , but 你講小左 (if you have 500k 閑錢, and have unemployed friends...........)

但如果開類似7-11既鋪頭~~係地鐵站或火車站好唔好~?
如果要自己標間鋪來做,有冇人知租金會係幾多(如比較旺既地鐵站~),另外向邊間公司標呢?

為自己投資訂立守則如下:
多啲耐性
NO GOOD
大圍火車...站內外. OK 7-11 各一間
火車站至 馬會..OK X 1間, 7-11 X 4 間
路程由旺角ESPRIT 行去銀行中心左右 已有7間便利店...
就算租金平..都唔知夠唔夠生意!! 間間舖 報紙減一蚊...

e+7仔太多了,俾得你都唔會係好鋪,地鐵火車戈d又唔見佢拎出黎fran柴下

引用:
原帖由 Qoo888888 於 2007-7-27 12:46 PM 發表
總結係:俾錢去做佢地奴隸
我都覺

鋪位係自己選擇的
你要邊區係自己話事的

maybe a good idea

我樓下一條街有3間7-11, 1間OK 你話呢

最大問題係你唔可以自己揀地方,一定要o係佢指定既鋪位當中揀一間,o個啲全部都係佢做開既7仔,比得你地揀你話點會係旺位丫?唔通好賺既佢唔留返比自己咩?
要諗下佢點解整一條合作夥伴既橋出黎囉…係唔係因為租約問題而要搵啲傻仔頂手幫補下佢呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]