• 瀏覽: 4,889
  • 回覆: 51
https://www.hkcd.com.hk/content_app/2024-02/11/content_8622943.html
總商會認為當局可研究放寬強積金供款的使用限制,例如容許用於支付首期。
 楊偉添表示,總商會提出使用強積金作為首期,是希望給予想買物業樓宇人士多一個渠道。他續說,現時香港的樓價幾乎回到2014年時水平,但年輕人想買樓首置,如要拿出首期,仍然要得到家人幫助。如有其他渠道去支持,成功首置機會增加。

樓價升時可以,但樓價跌時咁L樣搞,積蓄無哂,一個政治深水炸蛋,到時都唔知點收科  

經濟可能低迷8-10年,樓價會升定跌! 都唔使估啦 😎

香港充斥太多奸商同打手, 阿爺應該看在眼內。

腫傷會  

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 20:15 發表

樓價升時可以,但樓價跌時咁L樣搞,積蓄無哂,一個政治深水炸蛋,到時都唔知點收科  

最緊要地產商去到貨, 其他都係其次

引用:
原帖由 LeeLK 於 2024-7-10 20:20 發表

香港充斥太多奸商同打手, 阿爺應該看在眼內。
hkcd   阿爺報黎  

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 20:15 發表

自己D財富不斷減少,梗要唸計托

引用:
原帖由 jackk_cheung 於 2024-7-10 20:21 發表

最緊要地產商去到貨, 其他都係其次
人口下跌,房地產係一把跌落黎ing... 嘅🔪  

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 20:23 發表

部分發展商既負債比已經好危險, 仲要去唔到貨
梗係要迫政府做嘢俾佢哋走先, 割得幾多得幾多

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 20:23 發表

喜歡你讓我下尋 喜歡你讓我哭
能持續獲得租客亦滿足

引用:
原帖由 貓腩 於 2024-7-10 20:22 發表

自己D財富不斷減少,梗要唸計托
當年老董托市,將3成首期變爲1成首期,將槓杆由3倍變爲10倍,升市時1賠10 個個笑呵呵,跌市時負資產輸到甩褲   

用強積金做首期,即係= 零首期,將槓杆變∞倍,跌市時,輸得更激  

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 20:29 發表

當年老董托市,將3成首期變爲1成首期,將槓杆由3倍變爲10倍,升市時1賠10 個個笑呵呵,跌市時負資產輸到甩褲   

用強積金做首期,即係= 零首期,將槓杆變∞倍,跌市時,輸得更激  
盼可將竹桿交給我 願我也發光芒

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 20:29 發表

Who cares?
發展商賣到樓收到錢, 供唔掂銀行call loan收樓銀主盤

引用:
原帖由 jackk_cheung 於 2024-7-10 20:25 發表

部分發展商既負債比已經好危險, 仲要去唔到貨
梗係要迫政府做嘢俾佢哋走先, 割得幾多得幾多
大陸髪剪商負債更嚴重,但有幾多大髪剪商破產?

引用:

拖得就拖,讓領導走先

鍵盤翻頁
左右