• 瀏覽: 11,127
  • 回覆: 57
緊係買日本樓

發布時間:5分鐘前

晉誠地產海韻分行高級營業經理李德鴻表示,該行剛促成深井青龍頭豪景花園買賣成交,位為11座中低層A室,實用面積828呎,套3房間隔,向南,望園景,開價600萬放,現由外區客議價後以543萬承接,實用呎價6558元。

原業主為日本人,物業一向作自住用途,從相片所見,單位布局雅致,現因回歸日本決定放售,上址於1997年3月樓市高峯期以534萬購入,持貨27年今沽售帳面微賺9萬元離場。

據土地註冊處資料,豪景花園最新成交為21座低層D室,實用面積965平方呎,成交價620萬,實用呎價6425元。

https://ps.hket.com/article/3789 ... 年入市  微賺離場?mtc=60037

賺左住啦
聰明仔

引用:
原帖由 Bob愛細細粒 於 2024-7-10 19:12 發表

賺左住啦
聰明仔
係丫 買樓無錢賺嫁

Great 

97年買都要平手走

近年都唔少外籍員工離港前賣樓的成交

個日本仔嚟香港如果唔買樓自住而租屋住,扣埋差餉管理費當你一皮嘢一個月,27年都慳返三球幾。

正!再跌5成就3千了!我終於夠錢買樓啦!

呢件鄉下佬醒呀,返鄉下換返鄉下幣賺爆

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2024-7-10 20:21 發表

個日本仔嚟香港如果唔買樓自住而租屋住,扣埋差餉管理費當你一皮嘢一個月,27年都慳返三球幾。
報紙佬係唔會講這些架.

引用:
原帖由 Nancy也移民 於 2024-7-10 18:55 發表

緊係買日本樓

晉誠地產海韻分行高級營業經理李德鴻表示,該行剛促成深井青龍頭豪景花園買賣成交,位為11座中低層A室,實用面積828呎,套3房間隔,向南,望園景,開價600萬放,現由外區客議價後以543萬承接,實用呎價6558元。

原業主為日本人,物業一向作自住用途,從相片所見,單位布局雅致,現因回歸日本決定放售,上 ...
買呢個垃圾位真有眼光

識買一定唔會買豪景啦。

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-7-10 20:05 發表

97年買都要平手走

近年都唔少外籍員工離港前賣樓的成交
97 是當年樓市高峰。
買豪景應該是貪平,但這裡平是有道理的,有朋友住過,好難昇的。

引用:
原帖由 Nancy也移民 於 2024-7-10 18:55 發表

緊係買日本樓

原業主為日本人,物業一向作自住用途,從相片所見,單位布局雅致,現因回歸日本決定放售,上 ...
日本樓是消費品,有折舊無昇幅
好在他是買了香港樓。

日本仔醒呀  菲傭一樣賺港紙返去鄉下可以做大爺 Yen 仲要失落多 起碼三十年

住左廿幾年,依家日元又跌咁多,如果之前係買日本樓咪冇左一大截

鍵盤翻頁
左右