• 瀏覽: 14,904
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
+2

升了十幾年不講?跌了三年就瓜瓜叫

引用:
原帖由 wong2866857 於 2024-7-10 18:27 發表

政府一出低息貸款俾首置,樓價即彈返幾%
的錢全部落晒地產商口袋,真係幫到市民?

的條正pk 契弟

爭張送貨仔圖

引用:
原帖由 wong2866857 於 2024-7-10 18:31 發表

政府一出低息貸款俾首置,樓價即彈返幾%
的錢全部落晒地產商口袋,真係幫到市民?

的條正pk 契弟
人哋都腳踏實地工作,唔似的條pk

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 18:58 發表

的條契弟,仲想政府幫佢托高樓價。
同中央對著幹,應該捉返去打靶

引用:
原帖由 wong2866857 於 2024-7-10 18:27 發表

市好,不用救市

其實樓市點會水深火熱吖,呢條友識條鐵咩,
坐喺辦公室想當然唔接地氣,
樓市業主有七成供滿,過晒壓測,
自住驚條鐵,只喺嗰別炒家水深火熱啫,
咁都出嚟嘈喧巴閉.

投資客唔會買, 因為美元美債已有5厘回報, 反而有唔少投資客沽樓做定期.(美元會長期高息去打貨幣戰)

自住客大部份根本買唔起.(要2x年不吃不喝不玩樂不生病不失業)

+香港是全球最低出生率 (只會繼續惡化)
+年輕人思維已覺醒 (唔會再做地產商的奴隸)
+中佬,中產移民潮 (未移的都打算搵夠後就移)
+中央已注意到港人住屋惡劣問題 (所以很難會再出現第2個貪僧)
+江老同志走左, 李家城已失去大後台 (終於可以打破固有利益)
+中美將決裂 (香港由中間人角色變成兩面不是人)

躺平等升值發達年代已一去不覆返,
將會下跌50%, 去返正常合理水平.   

還有現在國家想轉型先進高端產業, 就必須先打殘地產業, 否則社會所有資源,財富,人力都只集中在一點上, 水泥鋼筋是不會令國家變強的.......

救市好,即係跌

引用:
原帖由 清晨白滑的羔羊 於 2024-7-10 18:46 發表

爭張送貨仔圖
咕喱都好過的條契弟

十卜

引用:

香港經濟唔掂主因正是全民貢獻比哂地產, 做生意納貴租, 打工仔份糧削去三份一, 佢重想再食?

撤辣是我希望政府做的第一步
從中計算香港市場平衡資金流動率
得出現金流動趨勢
考慮先計劃 科學化香港 還是 貿易化香港
現在得出 現金流動太慢
資金 以信貸形式進行
定期 股息 債券 是主要流動分支
不是舊版的 固定資金形式進行
即地產 保險 零售市場

所以現在不能進行科學化香港

要主動資金 首選 貿易化香港

重心放在 進出口經濟布局