• 瀏覽: 1,434
  • 回覆: 17
+2
海鮮飲飲食食飲茶食飯一樣,但價錢平一半以上。
有海邊沙灘有幾個,有跑步兼單車綠道,可散步,踏單車,吹海風。
冰凍汽水三元人仔一罐,蒸餾水二元一支。
一小時到蓮塘口岸。
睇到翡翠明珠台,可上到香港網絡。
租金香港六千元租金一百呎,大陸一千八百元一千呎。
咁留在香港生活定北上長住好???

引用:
原帖由 黃昏懷舊的筍盤 於 2024-7-10 18:03 發表

有海邊沙灘有幾個,有跑步兼單車綠道,可散步,踏單車,吹海風。
一小時到蓮塘口岸。
🤔

退休人士生活

唔使返工嘅可以兩邊住下。

引用:
原帖由 黃昏懷舊的筍盤 於 2024-7-10 18:03 發表

一小時到蓮塘口岸。
你試過每人1000呎就知道唔係好嘢
最理想係每人300呎

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2024-7-10 18:52 發表

最理想係每人300呎
二間屋,加起來過千呎,呢度住下,果度住下好唔好?

引用:
原帖由 LeeLK 於 2024-7-10 18:46 發表

唔使返工嘅可以兩邊住下。
腥港公屋又話加一成租,唔食一個月都三千開支----水,電,煤氣,交租,管理費;計埋飲食交通娛樂,一個月最少八千至一萬。

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2024-7-10 18:52 發表

最理想係每人300呎
一個人最少五百呎。
放張檯球台練習下,放些音響,放部波子機,已經唔夠用了;放不到健身器材了,所以要一千呎。

適合退休隠居生活, 斷六親, 與世隔絶。 

引用:
原帖由 falconV8 於 2024-7-10 21:17 發表

適合退休隠居生活, 斷六親, 與世隔絶。 
而家有互聯網,TVB都叫晒救命,點會斷六親?

坐地鉄賓州避賓州,坐巴士似夾渣癲魚,走在街上,似被人推著走一樣,買罐汽水,要九元,食餐飯五十幾元起步,住公屋三千起步,劏房六千起步。
坐巴士都好貴,腥港你住啦!

引用:
原帖由 黃昏懷舊的筍盤 於 2024-7-11 06:23 發表

坐地鉄賓州避賓州,坐巴士似夾渣癲魚,走在街上,似被人推著走一樣,買罐汽水,要九元,食餐飯五十幾元起步,住公屋三千起步,劏房六千起步。
坐巴士都好貴,腥港你住啦!
水電燃好貴,成日話加費,燃氣費有最低收費,現在接通咗每月唔用煤氣最低收費要不要三十元?
睇專科一次一千元;照大腸,照胃,照b超一萬以上一次;公家排大隊;急証七八小時好平常;牙科剝牙排通宵,私家千元閒閒哋。
食飯搵個位都難,搵到都要一張枱三四個人分坐。
仲要平均每人住少於一百呎地方,可憐!

飲下茶舒服些要過百元。

引用:
原帖由 黃昏懷舊的筍盤 於 2024-7-11 06:39 發表

水電燃好貴,成日話加費,燃氣費有最低收費,現在接通咗每月唔用煤氣最低收費要不要三十元?
睇專科一次一千元;照大腸,照胃,照b超一萬以上一次;公家排大隊;急証七八小時好平常;牙科剝牙排通宵,私家千元閒閒哋。
食飯搵個位都難,搵到都要一張枱三四個人分坐。
仲要平均每人住少於一百呎地方,可憐!

飲下茶舒服些要過百元。
我每次2.4元人仔就到蓮塘口岸,跟住坐二元巴士b7又到粉嶺了。

引用:
原帖由 貓腩 於 2024-7-10 18:08 發表

退休人士生活
夠六十歲深圳地鉄免費坐

引用:

最理想係每人300呎
可惜港人每人屋住面積一百呎都冇呢!
我以後都唔返香港住了!
但政府派糖就照攞!

鍵盤翻頁
左右