• 瀏覽: 2,327
  • 回覆: 13
負資產勢破十萬宗

樓市撤辣未能扭轉樓價跌勢,仲量聯行香港主席曾煥平表示,辣招取消後市場出現短時間抗奮期,交投及價格反彈,惟很快就無已為繼,一個月差過一個月。

他指出,差估署樓價指數今年首5個月回落1.7%,從2021年9月高峰期已回落23.1%。發展商庫存充裕,在高息下加快去貨套現,近期不斷以低價推盤,二手市場實在「無得鬥」,市況將繼續下沉,預計今年全年中小型樓價將下挫一成。

截至6月底整體甲級寫字樓空置率增至13.6%,創歷史新高。

原文網址:仲量聯行:料下半年樓價將再跌一成 負資產勢破十萬宗 | on.cc東網 | 產經
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20240710/bkn-20240710160629853-0710_00842_001.html

小業主做好準備,要慳啲洗,儲多至少一年供樓錢在手。

引用:
原帖由 onnam 於 2024-7-10 16:53 發表

小業主做好準備,要慳啲洗,儲多至少一年供樓錢在手。
yes

面價跌3成 未計回佣

見到班老人家話樓價跌租金升所以一啲都唔怕,仲話要加租50%喎,而家租市旺根本又係短暫托市招數(林鄭plan九成按揭加埋撤辣都搞唔掂,唯有用租留住班業主唔好一窩瘋放盤)總之睇得透嘅就已經走咗,上面放幾萬人落嚟已經輕易租爆市面樓盤好似好暢旺,不過當一、兩年合約過後,呢班人仲會唔會繼續留港讀書居住?無人知,如果香港經濟繼續衰退,連佢哋都退返上上面居住,到時業主想甩身真係有機會人踩人😪

引用:
原帖由 littlething 於 2024-7-10 18:42 發表

見到班老人家話樓價跌租金升所以一啲都唔怕,仲話要加租50%喎,而家租市旺根本又係短暫托市招數(林鄭plan九成按揭加埋撤辣都搞唔掂,唯有用租留住班業主唔好一窩瘋放盤)總之睇得透嘅就已經走咗,上面放幾萬人落嚟已經輕易租爆市面樓盤好似好暢旺,不過當一、兩年合約過後,呢班人仲會唔會繼續留港讀書居住?無人知,如果香港經濟繼續衰退,連佢哋都退返上上面居住,到時業主想甩身真係有機會人踩人😪
近排租盤似乎多返,暑假之後,租金可能會見真章  

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 18:52 發表

即係等於街舗,之前一窩瘋國內各省食店來港試業,之後呢,有好多未滿約就走人,而家咪又周圍吉舖,係咪托住俾一啲人走先,自己諗啦😌

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 17:19 發表

講左撤辣係俾有錢佬執平貨

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-7-10 18:52 發表

跌緊啦,facebook剛剛見到奧運站430幾尺高層,叫緊16000。係呀,係大你呀

山雨欲來風滿樓

引用:
原帖由 waiwaid 於 2024-7-11 14:02 發表

講左撤辣係俾有錢佬執平貨
俾有錢佬走貨  

引用:
原帖由 過去深愛的羊腩 於 2024-7-11 15:39 發表

跌緊啦,facebook剛剛見到奧運站430幾尺高層,叫緊16000。係呀,係大你呀
奧運站近 玻璃U附屬間sub-degree college,好多學生架  

引用:
原帖由 multinumbers123 於 2024-7-11 15:43 發表

山雨欲來風滿樓
x2

主題標籤 #撤辣