• 瀏覽: 4,021
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
大前題係大灣區同城化全速進行中。
作為大灣區下的中型城市,香港的資產價格亦要一體化。

香港商用物業溢價何存?
甲級商廈空置率長期超過15%,是歷史高位。需求反彈極難!
深圳接近30%的商廈空置率令到香港的15%不太肉酸,加埋除二,香港20%左右也許合理。當然如此簡單計算是武斷及缺乏理據,而係只憑直覺推想。但外資辦公室數量減少,令到此直覺趨向現實了。

店舖只有末路
零售銷售數字說明一切,無需補充。

若然閣下忽視大灣區同城化的威力,另當別論。

舉一個民生貼地例子:
香港殘疾老人開始接受回大灣區安渡晚年,好快香港好多老人院會執笠,大量二,三,四線閣樓舖會湧現。
可以預期殯儀館都會執笠,骨灰位都不值錢了。

住宅又如何?
Pieces of same cake.

我有間商廈每個月收緊四萬幾蚊租 一文不值? 傻淡真係好撚天真

引用:
原帖由 望見巨根P圖 於 2024-7-10 10:52 發表

我有間商廈每個月收緊四萬幾蚊租 一文不值? 傻淡真係好撚天真
你又有殘唐,又有劏房,又有商廈,又有玩具屋,就係無廉恥。
你繼續吹吓先啦。

香港殘疾老人緊係住免費公屋, 用綜援,仲有社工跟。
住大灣區要有少少錢先做到
吸乾納稅人錢,係政府睇唔到咋

引用:
原帖由 ducklhl 於 2024-7-10 11:22 發表

香港殘疾老人緊係住免費公屋, 用綜援,仲有社工跟。
住大灣區要有少少錢先做到
吸乾納稅人錢,係政府睇唔到咋
我意思係本來住在私營安老院,現在北移。
公屋是另一問題。

Great 

工廈有需求,Ai相關設備維修保養係天文數字。

有人提過,可能今次全球金融爆炸,係由辦公室金融崩潰引起

引用:
原帖由 peter925 於 2024-7-10 12:40 發表

工廈有需求,Ai相關設備維修保養係天文數字。
另一方便,個個都話搞AI,有幾多projects可以一般化呢。
維修保養成本係一條拋物線圖型。

引用:
原帖由 倒吊滴水 於 2024-7-10 11:20 發表

你又有殘唐,又有劏房,又有商廈,又有玩具屋,就係無廉恥。
你繼續吹吓先啦。
佢係天真中三生

引用:
原帖由 倒吊滴水 於 2024-7-10 10:49 發表

大前題係大灣區同城化全速進行中。
作為大灣區下的中型城市,香港的資產價格亦要一體化。

香港商用物業溢價何存?
甲級商廈空置率長期超過15%,是歷史高位。需求反彈極難!
深圳接近30%的商廈空置率令到香港的15%不太肉酸,加埋除二,香港20%左右也許合理。當然如此簡單計算是武斷及缺乏理據,而係只憑直覺推想。但外資辦公室數量減少,令到此直覺趨向現實了。

店舖只有末路
零售銷售數字說明一切,無需補充 ...
講咁多假太空,畫大餅的假設。

不如直接做個圖表出來,模擬下香港物業到 20??年會一文不值啦。

石油危機都話石油會好快用完,咁幾時用完?

呢個世界無咩係一文不值的, 樓主咁講真係大跨張了.

最簡單, 攞黎做貨倉放下野, 唔通 $2000/月都租唔出??
如果租得出, 咁又點會一文不值??

一文不值又唔會, 不過, 肯定有排跌

成個支那國都唔掂,關香港乜事

主題標籤 #大灣區
鍵盤翻頁
左右