• 瀏覽: 9,019
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
政府如果唔再立法杜絕一手售後高回佣做假
一手價錢將會永遠無銀行和買家相信
樓市將會有新災難

頭先睇先有單NOVOXXXX
303尺 210萬成交
穿咗7千蚊尺 

https://youtu.be/CybpfxsvctU?si=b640a9UqxCAz-Ybu

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-18 14:53 發表

唔知邊條仆街用回佣嚟扭曲市場呢?

引用:
原帖由 danielma1234 於 2024-6-18 15:34 發表

唔知邊條仆街用回佣嚟扭曲市場呢?
回佣咪即係髪剪商用嘅行政手段囉  

股市成交貨真價實,幾多錢買幾多錢賣透明度高。 樓市而家成交價高又唔係好信低又唔係好信。

冇托面價,咪即時大冧囉,太遲了

如果套用於股市,惡意做價manipulation 即屬違法,係欺騙行為

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-6-18 14:31 發表

政府如果唔再立法杜絕一手售後高回佣做假
一手價錢將會永遠無銀行和買家相信
樓市將會有新災難
放心啦
唔好當銀行佬傻瓜
佢哋晨早就知
只不過預計樓市上緊 借多D冇問題
而家睇到樓市冇力上
種種拒借手法慢慢出嚟

引用:
原帖由 sniperkill 於 2024-6-18 16:04 發表

冇托面價,咪即時大冧囉,太遲了
我哋政府不嬲做嘢都慢三拍,錯失最好時機,個個部門都話唔關我事,冇犯法,冇違規.堵塞漏洞唔係我責任,我只係關心今年加得3%咁少,呢啲反應就最快啦!

引用:
原帖由 sniperkill 於 2024-6-18 16:06 發表

如果套用於股市,惡意做價manipulation 即屬違法,係欺騙行為
不留都話炒股好過炒樓,明碼實價,有股息,幾多人買賣一目了然,1秒沽出,t+2收錢。
唔似得炒樓,出租回報低唔在講,想賣嗰陣根本唔知有冇人同你對盤,任你還價,回佣任up,衰起上嚟1個客都冇,又驚栗獅收咗票走佬

唔知乜嘢叫商譽,自己搞臭個朶

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-18 14:53 發表

望住塊鏡同自己講一次先啦

自己賣樓時乜賤招都用曬,無人買時又話政府唔盡力幫手

每年派10億比你好唔好,發展商蝕錢政府補貼好唔好

On9

唔應該再干預自由市場,由佢爆啦

私相授受 當買家水魚 有錢都唔買樓 等班PK AA食bannnna

鍵盤翻頁
左右