• 瀏覽: 7,836
  • 回覆: 59
  • 追帖: 1
0x年樓爆
政府即時停售居屋

市場都要幾年時間先回到氣

如果而家同樣停售居屋
私樓跌勢可否減慢?

兩個市場;Target不同客群,互補不足~

引用:
原帖由 星星同學會 於 2024-6-11 17:38 發表

0x年樓爆
政府即時停售居屋

如果而家同樣停售居屋
私樓跌勢可否減慢?
居屋賣得好好喎!

唔會啦,政府仲會不停地大量推居屋出來壓低樓價

引用:
原帖由 元朗天水圍必勝 於 2024-6-11 18:00 發表

唔會啦,政府仲會不停地大量推居屋出來壓低樓價
無錯,不能再走"貪曾"的舊路!

已經衰過1次,仲嚟?

市場主導

引用:
原帖由 kimtaichee00001 於 2024-6-11 18:59 發表

已經衰過1次,仲嚟?
同意,仲來孫九招?搞到樓市泡沫化,唸都唔好唸

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-6-11 19:09 發表

同意,仲來孫九招?搞到樓市泡沫化,唸都唔好唸
衰1次就當你唔知啫!衰第2次就係柒啦,仲要係柒到爆嗰隻

引用:
原帖由 星星同學會 於 2024-6-11 17:38 發表

0x年樓爆
政府即時停售居屋

如果而家同樣停售居屋
私樓跌勢可否減慢?
唔使發夢嘞,都未跌夠七成,一定唔會停,
到發展商現樓跌夠七成先講嘢啦.

居屋係俾公屋既人脫離乞丐階層既第一步,如果得返私樓同公屋兩個階層,相信99%既公屋人口會一世住公屋。

樓主, 你嘅提議好好呀, 我支持, 不過, 等中原指數穿埋60先啦

2023年10月排名,你話香港跌兩排第幾。我話2024年仲係全球第一。以香港依家經濟環境,仲憑乜保持第一。
高技術、服務性行業員工購買650呎、近市中心單位所需時間

1. 香港(20至25年)
2. 東京(12至17年)
3. 特拉維夫(10至14年)
4. 倫敦(10至13年)
5. 新加坡(9至12年)
6. 慕尼黑(8至10年)
7. 巴西聖保羅(7至11年)
8. 紐約、蘇黎世、日內瓦(7至9年)
9. 米蘭、悉尼、阿姆斯特丹、溫哥華、法蘭克福、華沙、洛杉磯(6至9年)
10. 杜拜、波士頓、斯德哥爾摩、多倫多(5至7年)
11. 馬德里、三藩市、邁阿密(4至6年)

原文網址: 樓價︳全球房地產泡沫指數2023出爐!香港8年來首擺脫泡沫高危區!港人不吃不喝幾多年先買到樓?出租單位幾年先填到樓價? | 小薯茶水間 | etnet經濟通
https://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/officetips/workgossip/87124?utm_source=website&utm_medium=copied-text
追蹤我們:@etnet on Facebook | YouTube | Instagram
手機App:@etnet財經‧生活 on App Store | Google Play | AppGallery

唔會,政府亦講左會繼續填海造地唔會重蹈覆轍,以免等到地到用時方恨少!

鍵盤翻頁
左右