• 瀏覽: 2,970
  • 回覆: 32
上月底截止仍陸續收到申報表 羅淑佩:大家係deadline fighter

房屋署今年4月向逾25萬個住滿10年的公屋租戶派發富戶政策申報表及居住情況申報表,收表期限於5月31日屆滿。房屋署長羅淑佩今日在港台《千禧年代》中表示,截至本月5日,共收回22萬2千份申報,佔整體的八成八,現在仍陸續收到申報表,她指「大家都係deadline fighter」。

至於餘下2.8萬個住戶未交表,她表示,署方會深入調查未交回申請表的住戶,並會上門提醒、留意該單位的出入情況等。羅淑佩指,下星期開始會向未收到申報的住戶發出公函,要求其在限期內交回申請,並需附上遲交的書面解釋,若仍未收到申報,會終止租約以及收回公屋單位。她補充,書面解釋要附上證明,署方會因應情況酌情處理,強調申報表都是放置於住戶信箱中,並無寄失的可能

原文網址: 2.8萬公屋租戶未交資產申報表 羅淑佩:限期前不回覆將收回單位 | 香港01 https://www.hk01.com/article/102 ... utm_medium=referral

或釋放三萬伙單位應市

海量供應

肥署長好野  

釋放返三萬個租客好唔好?

食唔到社會福利,迫住出返嚟租樓

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-6-11 20:09 發表

釋放返三萬個租客好唔好?

食唔到社會福利,迫住出返嚟租樓
呢班友可能本身有私樓喇,搬出去住返自己間屋啫

引用:
原帖由 英超2023 於 2024-6-11 20:25 發表

呢班友可能本身有私樓喇,搬出去住返自己間屋啫
咪傻啦,班友有大陸樓就真

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-6-11 20:26 發表

咪傻啦,班友有大陸樓就真
咁咪索性返大陸住囉

引用:
原帖由 英超2023 於 2024-6-11 20:28 發表

咁咪索性返大陸住囉
你估深圳咩,好多層樓喺中山,珠海,廣州
佢喺香港唔租樓,遲定工都得喇

其實第一,得益嘅就係而家冇公屋嘅就會上樓快咗
第二,得益嘅肯定係業主啦!無情白事又多幾萬租客出嚟搶租盤

損失嘅第一,就係嗰班友仔啦
第二,就係劏房業主啦,嗰啲人上咗公屋就唔租佢嗰間劏房
第三梗係租租啦,多左幾萬人出嚟同佢爭,咁租金一定上升呀

睇證據嘅話,近幾個月租金真係上升喎!

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-6-11 20:37 發表

你估深圳咩,好多層樓喺中山,珠海,廣州
佢喺香港唔租樓,遲定工都得喇

其實第一,得益嘅就係而家冇公屋嘅就會上樓快咗
第二,得益嘅肯定係業主啦!無情白事又多幾萬租客出嚟搶租盤

損失嘅第一,就係嗰班友仔啦
第二,就係劏房業主啦,嗰啲人上咗公屋就唔租佢嗰間劏房
第三梗係租租啦,多左幾萬人出嚟同佢爭,咁租金一定上升呀

...
呢班人大部分都上咗年紀啦,仲邊度有嘢做。

引用:
原帖由 英超2023 於 2024-6-11 21:20 發表

呢班人大部分都上咗年紀啦,仲邊度有嘢做。
一報出嚟,佢哋嗰啲咩特惠生果金呀,綜援全部冇曬
其實我一早就講,呢啲社會福利如果惡意申報不足,要刑事化,呢啲係我哋納稅人血汗錢嚟
我哋當年買樓,捱麵包畀地價㗎

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-6-11 21:24 發表

一報出嚟,佢哋嗰啲咩特惠生果金呀,綜援全部冇曬
其實我一早就講,呢啲社會福利如果惡意申報不足,要刑事化,呢啲係我哋納稅人血汗錢嚟
我哋當年買樓,捱麵包畀地價㗎
公屋富戶,使你擔心

引用:
原帖由 英超2023 於 2024-6-11 21:25 發表

公屋富戶,使你擔心
你咁講我就心安喇,咁鍾意住公家嘢,終身監禁啦

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-6-11 21:26 發表

你咁講我就心安喇,咁鍾意住公家嘢,終身監禁啦
交返間屋,然後罰錢就算啦,坐監可以仲益咗佢哋

引用:
原帖由 英超2023 於 2024-6-11 21:28 發表

交返間屋,然後罰錢就算啦,坐監可以仲益咗佢哋
一定要刑事化啦,淨係罰錢嘅,我都搏一搏啦,等如買馬一樣

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-11 20:06 發表

肥署長好野  
呢個唔野少的

鍵盤翻頁
左右