• 瀏覽: 18,592
  • 回覆: 106
+2
本主題由 叔叔要不要 於 2024-6-11 16:05 使用 提升卡
點部處好

Hello 龔sir!

我最近有些人生難題想請教下你嘅意見。 我同先生喺2022年中被當時的宣傳及氣氛影響,衝動下買入將軍澳一個新盤$800萬的單位。該盤長樓花期,預計2024年尾才收樓,首期連稅及律師費等當時付了約$100萬元。 現時眾所週知樓價大幅下跌,我們旁邊同樣是一手樓單位最近放售,同樣呎數的才$600多萬。

我們現在30歲,二人總收入約$6至7萬一個月

我們現在的擔憂:

1. 銀行估價不足,按揭未能通過
2. 資產分配過多係層樓度(如果照買可能9成資產係層樓)
3. 供樓壓力太大(當初係有少少計錯數同輕視加息😞) 會每月清,無咩現金流
3. 樓價下跌

由於現時樓價大幅下跌,我們買入的單位帳面好像已遠比市價低(參考隔離同類型屋苑價錢)。所以我們在考慮,好像撻訂100萬更化算,再等待適當時候(樓市再下調多點)時再重新部署買樓。

想請問下龔sir意見,你認同撻訂的做法嗎?還是我㫓應該照買等樓價回升時再放售?你覺得樓價短期內會回升嗎?有冇啲咩我地諗漏咗?

求賜教,十分感謝!

https://businessfocus.io/article ... 成專欄#google_vignette

立即移民?

上半生儲錢買樓,下半生努力搵錢賣樓,咁就一世,坑全部係坑

冰山一角, 大把衝動入市嘅人而家企喺人生交叉點。

回答係廢話

撻左先算啦, 酒呀

引用:
原帖由 叔叔要不要 於 2024-6-11 13:08 發表

點部處好

Hello 龔sir!

我最近有些人生難題想請教下你嘅意見。 我同先生喺2022年中被當時的宣傳及氣氛影響,衝動下買入將軍澳一個新盤$800萬的單位。該盤長樓花期,預計2024年尾才收樓,首期連稅及律師費等當時付了約$100萬元。 現時眾所週知樓價大幅下跌,我們旁邊同樣是一手樓單位最近放售,同樣呎數的才$600多萬。

我們現在30歲,二人總收入約$6至7萬一個月 ...
一定係撻,強行上會只是沉默成本

'買樓必勝‘ 好友話

撻訂唔使諗,除非諗住老破或者移民,
追差價有六年期限,日日提心吊膽驚比人追,
重售單位一次賣得去就知蝕幾多,
賣唔去一次平過一次就唔知點算好,壓力山大.

硬好都好信? 撻訂啦, 長痛不如短痛

六皮嘢收入,都好進取,某程度佢哋嘅心態係僥倖買樓唔同買股票,銀碼大真係要諗清楚

我都畀硬好入曬黑名單, 隻隻硬好都嬲鳩我, 我都唔知點算

放心,成哥一定追到你破産。

引用:
原帖由 叔叔要不要 於 2024-6-11 13:08 發表

點部處好

Hello 龔sir!

我們現在30歲,二人總收入約$6至7萬一個月 ...
玩9完,成身責,10年后都未到家鄉😁😁🫢🫢

引用:
原帖由 買樓唔好搞阿叔 於 2024-6-11 16:40 發表

撻左先算啦, 酒呀
認同,撻左,可以去旅行,🫢🫢

鍵盤翻頁
左右