• 瀏覽: 13,488
  • 回覆: 221
  • 追帖: 1
+6
我想知實況!

荃灣環境真係似市區,垃圾灣就一定唔係。

邊皮 

唔覺得荃灣係市區,只係d人自hi

將軍澳屬於西貢區, 一定唔係市區, 日出康城更加冇可能。 荃灣可以算是市區嘅邊皮, 過咗荃灣 ,深井一定唔係市區。

地址係寫新界已經唔算市區啦

引用:
原帖由 格仔山 於 2024-6-11 13:48 發表

將軍澳屬於西貢區, 一定唔係市區, 日出康城更加冇可能。 荃灣可以算是市區嘅邊皮, 過咗荃灣 ,深井一定唔係市區。
其實好簡單,睇政府差餉單,寫新界就是新界,寫香港或九龍就是市區,就是咁簡單,吾係自己喜歡怎樣想,就怎樣叫。

According to OZP, 
both zones are NT

荃灣就係市區,將軍澳係郊區

引用:
原帖由 格仔山 於 2024-6-11 13:48 發表

荃灣新市鎮係都會市區,包括深井。
將軍澳就唔係都會市區

引用:
原帖由 keyman2024 於 2024-6-11 14:55 發表

其實好簡單,睇政府差餉單,寫新界就是新界,寫香港或九龍就是市區,就是咁簡單,吾係自己喜歡怎樣想,就怎樣叫。
香港市區除左港島九龍,仲有荃灣新市鎮包括葵青

引用:
原帖由 smart004 於 2024-6-11 15:21 發表

According to OZP, 
both zones are NT
荃灣係新界市區,有九龍地位的。而且係衛星城市,同觀塘同級的。

將軍澳同馬鞍山同級的。

引用:
原帖由 tci2008 於 2024-6-11 13:12 發表

荃灣環境真係似市區,垃圾灣就一定唔係。
荃灣係真市區嚟,規劃處發展局,市區重建居,荃灣新市鎮包括葵青,都係由佢地管轄

其實依家荃灣交通係好方便, 以市區定位我覺得OK.

界限街以北,我已經覺得唔係市區!

鍵盤翻頁
左右