• 瀏覽: 11,696
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
將軍澳南簡約公屋每月千零,2千蚊月租
(近乎唔駛錢)都近半要空置
未來幾萬伙供應政府都頭痕點搵人填滿佢
這代表乜野?
證明連公屋都供過於求
咁私樓咁貴的需求真係更加不堪入目
宜家走去買樓的人要小心d

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-6-10 18:31 發表

這代表乜野?
證明連公屋都供過於求
有無新聞參考一下

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2024-6-10 18:57 發表

有無新聞參考一下
房署整體零售設施空置率按年升六成 議員關注將軍澳過渡屋入住率偏低

https://news.tvb.com/tc/local/66 ... 升六成-議員關注將軍澳過渡屋入住率偏低

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-6-10 19:04 發表

房署整體零售設施空置率按年升六成 議員關注將軍澳過渡屋入住率偏低

https://news.tvb.com/tc/local/665dbf8bb08fa1987b54075e/港澳-房署整體零售設施空置率按年升六成-議員關注將軍澳過渡屋入住率偏低
將軍澳的寶庭居只有五成九入住率,賢庭居入住率只有七成四,是否已找到入住率偏低的原因,及相應對策解決?」

房屋局副局長戴尚誠回答:「本身將軍澳的確少些劏房,所以很多時候找到的住客,來自外區居多。交通上而言,過港島東區那邊也是一個選擇,所以開始在東區做宣傳工作。」

他又重申,過渡性房屋每次租期兩年,到期後仍未能上樓的住戶可選擇續約
Thanks

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-6-10 18:31 發表

這代表乜野?
證明連公屋都供過於求
簡約公屋,要住劏房先可以住,本身將軍澳就小劏房,所以小人住,返工唔方便,劏房d人工作時間好長閒閒地十二三個鐘,一來一回要錢又唔夠訓。

引用:

這代表乜野?
證明連公屋都供過於求
仲有一個重點簡約公屋唔係公屋,一陣間住一陣又要搬,搬屋要錢,好多寧願直接等上公屋。

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2024-6-10 19:16 發表

將軍澳的寶庭居只有五成九入住率,賢庭居入住率只有七成四,是否已找到入住率偏低的原因,及相應對策解決?」

房屋局副局長戴尚誠回答:「本身將軍澳的確少些劏房,所以很多時候找到的住客,來自外區居多。交通上而言,過港島東區那邊也是一個選擇,所以開始在東區做宣傳工作。」

他又重申,過渡性房屋每次租期兩年,到期後仍未能上樓的住戶可選擇續約
Thanks
啲人嘈無公屋住, 有得住時又嫌三嫌四!

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2024-6-10 19:16 發表

Thanks
我屌你咩戴尚誠,
起完出嚟要去挨班劏房撚屌入住?

北區, 大西北租樓供樓果班咪又係咁返工

對於買私樓嘅年輕人,呢度總算好過大西北。對於住開市區嘅低下階層,情願等分配嘅市區公屋。

這代表揀摘多多, 嫌三嫌四!

引用:
原帖由 annabb 於 2024-6-10 19:23 發表

仲有一個重點簡約公屋唔係公屋,一陣間住一陣又要搬,搬屋要錢,好多寧願直接等上公屋。
5年都算一陣?
而且分分鐘十年

引用:
原帖由 falconV8 於 2024-6-10 20:16 發表

這代表揀摘多多, 嫌三嫌四!
其實證明除了個別例子,大部份劏房唔係咁厭惡。

如果仲係冇人住 呢度不如放寬d  唔需要住劏房都比租住 一樣幫到人...

引用:

這代表乜野?
證明連公屋都供過於求
租比我

無人住,你肯住嗎!夜晚像鬼屋咁!

鍵盤翻頁
左右