• 瀏覽: 21,182
  • 回覆: 113
  • 追帖: 2
+5
前面可以唔睇,睇完都後原來高回佣回贈唔係無法律責任架😂

23分鐘 開始講代理回佣問題
29分鐘 有否法律責任

https://youtu.be/tClY9Gg6Loc?si=du7pYa3_si54HpV1進入香討影片區

引用:
原帖由 車站宇宙的婆仔 於 2024-6-9 21:31 發表

29分鐘 有否法律責任

https://youtu.be/tClY9Gg6Loc?si=du7pYa3_si54HpV1
暗佣的問題的確要正視消費者毫無保障

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-9 21:54 發表

但AA收到佣金移民走佬點算,幾百萬回佣夠係外國買樓啦

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-6-9 21:55 發表

但AA收到佣金移民走佬點算,幾百萬回佣夠係外國買樓啦
經地產公司確認個地代已經授權可以簽回佣紙,地產公司責任走唔甩啦  

引用:
原帖由 車站宇宙的婆仔 於 2024-6-9 21:31 發表

29分鐘 有否法律責任

https://youtu.be/tClY9Gg6Loc?si=du7pYa3_si54HpV1
正常做生意回佣都要公司報稅,應該正常給與銀行記錄,高乘數按揭可能有影響

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-9 22:03 發表

一向都係,回贈唔申報,銀行知道後即時call loan 兼控告作出虛假聲明,因為銀行要你申報最後扣除所有回贈的成交價

但總有人想搏大霧

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-9 21:59 發表

經地產公司確認個地代已經授權可以簽回佣紙,地產公司責任走唔甩啦  
係正確的,正常所有文件交去所屬按揭銀行,有灟都有得查,代理公司都要報稅,係最安全做法

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-6-9 21:50 發表

暗佣的問題的確要正視消費者毫無保障
唔講都唔知屯門海和山已經賣9xxx 一呎仲有16.5%回贈🫢

扣埋8000頭一呎,買佢好過買肥羊😂

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-6-9 22:07 發表

一向都係,回贈唔申報,銀行知道後即時call loan 兼控告作出虛假聲明,因為銀行要你申報最後扣除所有回贈的成交價

但總有人想搏大霧
所以銀行都一刀切,某油塘新樓全個樓盤按揭一律減去回贈(好似30%),費事哂時間  

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-6-9 22:12 發表

所以銀行都一刀切,某油塘新樓全個樓盤按揭一律減去回贈(好似30%),費事哂時間  
玩到咁高調,玩建期高回贈班買家腳震中

引用:
原帖由 車站宇宙的婆仔 於 2024-6-9 22:10 發表

唔講都唔知屯門海和山已經賣9xxx 一呎仲有16.5%回贈🫢

扣埋8000頭一呎,買佢好過買肥羊😂
第一批9xxx,第二批好似11xxx

可能只係囘第二批啩  

引用:
原帖由 車站宇宙的婆仔 於 2024-6-9 22:13 發表

玩到咁高調,玩建期高回贈班買家腳震中
樓價繼續跌,未來可能越來越多其它樓盤嘅苦主曝光  

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-6-9 22:07 發表

但總有人想搏大霧
所以只要老廉開file,申請按揭又冇報回贈班買家死硬

鍵盤翻頁
左右