• 瀏覽: 6,544
  • 回覆: 83
  • 追帖: 1

https://www.hk01.com/18區新聞/1024989/內地客帶被鋪集體露宿天星碼頭-鄰近商戶-呢兩三日嚟瞓到朝早走

同胞們的堅忍毅力,實在令人驚嘆

內地客來港旅遊不過夜的新常態,甚至掀起「窮遊」及「特種兵」旅遊,令本港旅遊業界絞盡腦汁吸引他們留港之時,網上近日流傳有不少內地旅客以「另類」方式留港過夜,但並非入住酒店,而是帶備被鋪和紙皮集體在尖沙咀天星碼頭外露宿,為數至少有20多人。

《香港01》今日到現場了解,其中在碼頭經營報檔的商戶向記者證實,最近兩、三日都目睹有約20多名內地客瞓碼頭,他說:「以前冇見過,係呢兩、三日先至有,佢哋瞓到朝早七八點先會走。」

報檔東主:呢兩三日嚟瞓到朝早走

記者今日(1日)下午5時來到尖沙咀天星碼頭外視察,並未發現有人在露宿或躺着,但在天星碼頭經營報紙檔的東主麥先生向記者證實事件,他稱平日清晨約5時回來開檔,以往都不見有人露宿,至最近兩、三日回來開檔時,發現該批人士在天星碼頭外瞓街,並且會在早上大約7至8時離開。麥先生說:「之前有警察嚟過叫佢哋唔好喺度瞓,但係佢哋都係等警察走咗之後繼續瞓」。

原文網址: 內地客帶被鋪集體露宿天星碼頭?鄰近商戶:呢兩三日嚟瞓到朝早走 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1024989?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

發揮『井岡山精神』,不畏艱苦,排除萬難,堅決奮鬥  

佢哋其實大把錢,可能想體驗下露宿碼頭的感覺!🥰

證明香港治安好好,窮遊既遊客可以放心露宿

去旅行去得咁辛苦
不過都好過加沙,烏克蘭既人🙏

香港是中國不可分割的一部分。中國邊一個城鎮是無人瞓街?唔好大驚小怪。遲D會去政府總部外露宿。一定要包容。香港是好客之簢。!

大嶼山營地沙灘都唔去,正接尖沙咀瞓街,好嘢!

咁窮點解要旅遊

引用:
原帖由 過去淡定的白雲 於 2024-6-2 05:04 發表

香港是中國不可分割的一部分。中國邊一個城鎮是無人瞓街?唔好大驚小怪。遲D會去政府總部外露宿。一定要包容。香港是好客之簢。!
去禮賓府訓好過

begxxx

你會唔會去旅行一心諗住瞓街 要放上小紅書 教多d人咁做至得

引用:
原帖由 方進新 於 2024-5-21 21:46 發表

...
犀利囉,我哋d貴客呀 ! 真係要比多d內地城市黎囉,呢d係咪小紅書教架 ?

引用:
原帖由 fa200102 於 2024-6-2 05:17 發表

大嶼山營地沙灘都唔去,正接尖沙咀瞓街,好嘢!
你有冇搞錯,講到明慳錢,去大嶼山搭巴士五六十蚊,等於返羅湖,好貴

引用:
原帖由 Scooi 於 2024-6-2 00:44 發表

證明香港治安好好,窮遊既遊客可以放心露宿
真係慘,連加沙難民都黎香港,以色列真係衰。

政府可以力推「限量版」乜乜, 咁訓兩日就算唔住酒店都要食掛, 最後都仲有買「限量版」乜乜, 贏晒  

鍵盤翻頁
左右