• 瀏覽: 20,047
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
+3
黃竹坑站 Southside商場由上年落成至今
出租的商舖開業率超低
商場由AA口中的黃竹坑版圓方淪落至死場其實有跡可尋
首先,港鐵招標早在3年前已經開始
可惜遇上疫情封關,香港零售巿道非常惡劣,當時港鐵已經話不急於招標
之後通關後,樓巿不似預期,香港10大新盤撻訂皇中,黃竹坑佔了3個。上蓋住宅當日主要由投資者持有,大量撻訂加上入住住客少。對基座商場完全無支撐能力。
再加上本身黃竹坑係工業區,一到假日時候缺乏上班人仕人流,假日比平日更少人流。

所以除非港島南岸上蓋住宅全數賣出和入住,否則個場仲要死多一段時間。

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-5-15 06:27 發表

黃竹坑站 Southside商場由上年落成至今
出租的商舖開業率超低
商場由AA口中的黃竹坑版圓方淪落至死場其實有跡可尋
首先,港鐵招標早在3年前已經開始
可惜遇上疫情封關,香港零售巿道非常惡劣,當時港鐵已經話不急於招標
之後通關後,樓巿不似預期,香港10大新盤撻訂皇中,黃竹坑佔了3個。上蓋住宅當日主要由投資者持有,大量撻訂加上入住住客少。對基座商場完全無支撐能力。
再加上本身黃竹坑係工業區,一到 ...
現在很多商場多吉舖,昨天經過屯門卓仔商場,一樣吉舖,其他就東海堂,a1 包,唔吸引。novo walk 又係尼d

引用:
原帖由 edwwin 於 2024-5-15 06:34 發表

現在很多商場多吉舖,昨天經過屯門卓仔商場,一樣吉舖,其他就東海堂,a1 包,唔吸引。novo walk 又係尼d
卓耳居咁旺都叫死,咁Southside叫做乜

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-5-15 07:23 發表

好多吉舖

開周×福賣金咪爆囉

引用:
原帖由 優秀長實的黃瓜 於 2024-5-15 07:23 發表

商場中心遺址

一個星期一兩日去個商場買快餐,
真係用得落嘅係嗰D 酒樓、麥記、賣衫褲鞋襪嘅舖頭,至於入面D電器舖、藥粧、雜貨舖有時望入去係好冷清,只有講係唔知捱得幾耐。

死場又唔減租,抵死啦!

引用:
原帖由 馬庫羅斯 於 2024-5-15 08:58 發表

一個星期一兩日去個商場買快餐,
真係用得落嘅係嗰D 酒樓、麥記、賣衫褲鞋襪嘅舖頭,至於入面D電器舖、藥粧、雜貨舖有時望入去係好冷清,只有講係唔知捱得幾耐。
做一富豪私人飯堂

引用:
原帖由 edwwin 於 2024-5-15 06:34 發表

港島人口老化嚴重  沒有多少年輕人肯住四十年樓齡的太古城、康怡、杏花村的

啟德、黃竹坑就係公屋區和工廠區 也無乜年輕人肯用20k+來買公屋區和工廠區的

屯元天就越近深圳 生意越差
無辦法  深圳又平又靚 香港死場只會越來越多

現在唯一仲有生存空間就係奧運、荃灣、將南 依D中産區 不近深圳又有年輕購買力

百年營商千篇一律,人就係咁賤格,行正路人人都想,但正路多人行好難突圍而出

引用:
原帖由 jasons1 於 2024-5-15 10:17 發表

港島人口老化嚴重  沒有多少年輕人肯住四十年樓齡的太古城、康怡、杏花村的

啟德、黃竹坑就係公屋區和工廠區 也無乜年輕人肯用20k+來買公屋區和工廠區的

屯元天就越近深圳 生意越差
無辦法  深圳又平又靚 香港死場只會越來越多

現在唯一仲有生存空間就係奧運、荃灣、將南 依D中産區 不近深圳又有年輕購買力
非常中肯

設計咁似圍方

時租8蚊, 引下人啦, 當年Yoho 初開都係十蚊定係十二蚊一個鐘去引人

識唔識減租

鍵盤翻頁
左右