• 瀏覽: 9,516
  • 回覆: 72
dc9做乜唔出聲?

遲下人工要同內地睇齊

高德打車唔係叫的士咩????

引用:
原帖由 那裡執行大行動 於 2024-5-15 00:16 發表

dc9做乜唔出聲?
的士🐕邊敢出聲,內地企業投資香港喎政府都唔夠膽出聲,不出今年call車一定合法化
我返深圳微信call車又快、舒適、可以選擇車款、最緊要平過的士

正牌平台叫車,人地有牌照的士出租車,唔同嗚吧非法白牌,不能比較!

引用:
原帖由 真命天子 於 2024-5-14 23:04 發表

https://www.youtube.com/watch?v=NiKIWR68ynw
香港野就黎被大陸野攻陷...
至少質素好過香港現有
而如果政府開綠燈俾高德等網約車平台,咁Uber變相都合法

香港政府會批合法經營?

引用:
原帖由 unico 於 2024-5-15 07:07 發表

的士🐕邊敢出聲,內地企業投資香港喎政府都唔夠膽出聲,不出今年call車一定合法化
我返深圳微信call車又快、舒適、可以選擇車款、最緊要平過的士
我上中山都未見過的士,好似已經冇人搭. 全部call白牌車。平到我唔好意思

引用:
原帖由 lai-ken 於 2024-5-15 07:34 發表

至少質素好過香港現有
而如果政府開綠燈俾高德等網約車平台,咁Uber變相都合法
的士牌個個幾百萬買番黎
白牌車基本上零成本 運作成本肯定遠低過的士
如果白牌網約車合法化 班的士車主肯定唔會同政府好過  到時可能日日有的士佬慢使抗議

除非政府將佢地D的士牌用市價回收 但以政府現在財政狀況  肯定做唔到

最佳解決方法係政府強迫所以的士都要做網約 乘客可以為的士計分 如果分數低 就被規定停使一個月 長期差評 就取消個的士佬的士牌

引用:
原帖由 jasons1 於 2024-5-15 08:06 發表

的士牌個個幾百萬買番黎
白牌車基本上零成本 運作成本肯定遠低過的士
如果白牌網約車合法化 班的士車主肯定唔會同政府好過  到時可能日日有的士佬慢使抗議

除非政府將佢地D的士牌用市價回收 但以政府現在財政狀況  肯定做唔到

最佳解決方法係政府強迫所以的士都要做網約 乘客可以為的士計分 如果分數低 就被規定停使一個月 長期差評 就取消個的士佬的士牌
政府唔比Uber就係因為呢個原因,怕班車主破產,即刻市民要永遠「養」呢班的士炒家
冇call車自由.
相比大陸,香港又多一樣「遣址」供遊客參觀.
好似以前人力車咁,而家大陸人嚟香港,搭的士要同人搶又拒載,香港真係十分落後,我見到的士都覺得尷尬

係香港應該係叫的士

唔引入大陸嘢都唔知香港商家原來一直喺度劏水魚

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2024-5-15 08:23 發表

政府唔比Uber就係因為呢個原因,怕班車主破產,即刻市民要永遠「養」呢班的士炒家
冇call車自由.
相比大陸,香港又多一樣「遣址」供遊客參觀.
好似以前人力車咁,而家大陸人嚟香港,搭的士要同人搶又拒載,香港真係十分落後,我見到的士都覺得尷尬
呢個係歷史遺留下來的

正如圍村男仔一世就丁屋分 香港最珍貴的資源就是土地 也對非圍村人很不公平 為何政府唔取消丁權依種香港最唔公平 最浪費資源的制度呢?

人家的士車主 是真金白銀用幾百萬買個的士牌番來的 香港是資本主義社會 也要遵重私有産權吧?

規定每個的士司機都要用網約 都要比乘客打分 分數低的話 會重罰 噉樣做 一定可以提高服務質數的

鍵盤翻頁
左右