• 瀏覽: 7,445
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
我想問
我要在簽完大訂撻訂
我除了比小大訂

賣家可以追我D咩?
到時佢就算發律師信吾理佢可以嗎

引用:
原帖由 christy=1 於 2024-5-14 22:52 發表

我想問
我要在簽完大訂撻訂
我除了比小大訂

賣家可以追我D咩?
https://www.wuchatprop.com.hk/買樓撻訂-追差價/

可以唔理。但若入稟,法院會理。
你4年或18年后又一條好漢。

引用:
原帖由 倒吊滴水 於 2024-5-14 23:19 發表

可以唔理。但法院會理。
4年或18年后又一條好漢。
請問你資料系如何得知?

比左大訂就已經變成“必買必賣”。
如果系2手樓,個業主跟手立刻賣出比下家,你果10%應該夠cover. 
如果系之前買的1手樓花,個差價可能系兩三成。如果個發展商先賣其他貨尾,三五年后至賣你果件貨,個差價可能會系五六成

引用:
原帖由 christy=1 於 2024-5-14 22:52 發表

我想問
我要在簽完大訂撻訂
我除了比小大訂

賣家可以追我D咩?
睇你買乜

一般小業主  , 收了小訂, 有甜頭就算

但你買港島house, 玩攤訂, 乜律師信都可能有....

至於吾理, 你一早用  co. Ltd 買  or 用假地址,你又無資產名, 真系吾使理

如果撻訂只輸一成大訂,為何撤辣後我哋係度係咁叫人唔好買?無一成咪當交智商稅羅

點解你認為撤辣就可以買樓?今次跌市由始至終都唔關辣招事,你認為一個跟跌市無關的原因撤走,樓市就會升?撤辣只能減緩跌勢,但由於跌市根本原因無變,樓市下跌趨勢不可能改變,樓價你記住有兩個因素很重要,人口,尤其中產人口,另外就係經濟,兩樣野已經話你知樓市未來會點,其他深層次因素就唔講啦

引用:

我想問
我要在簽完大訂撻訂
我除了比小大訂

賣家可以追我D咩?
還可以洗定個8月15

引用:
原帖由 stoddart 於 2024-5-14 23:50 發表

還可以洗定個8月15
個賣家點告我

如果用$ 調停 最少比幾多

引用:
原帖由 smart004 於 2024-5-14 23:41 發表

睇你買乜

一般小業主  , 收了小訂, 有甜頭就算

但你買港島house, 玩攤訂, 乜律師信都可能有....

至於吾理, 你一早用  co. Ltd 買  or 用假地址,你又無資產名, 真系吾使理
請問律師信可以出乜

引用:
原帖由 倒吊滴水 於 2024-5-14 23:19 發表

可以唔理。但若入稟,法院會理。
你4年或18年后又一條好漢。
如果用$ 可唔可以解決

引用:
原帖由 christy=1 於 2024-5-15 00:01 發表

如果用$ 可唔可以解決
比律師費,差價,佣金

真係當大孖沙流架
😅😅😅

引用:
原帖由 christy=1 於 2024-5-15 00:01 發表

如果用$ 可唔可以解決
1997年樓市高峰期開售的天水圍嘉湖山莊亦出現入稟法院向相關撻訂買家追討差價情況,當時屋苑公開發售建築呎價高見5,000元仍成功沽清,但同年金融風暴殺到,樓價暴跌,長實以尊重合約精神入稟法院向相關撻訂人士追差價,即使有大批「苦主」期望寬容處理,惟長實仍堅持向撻定買家追回差價,據報最長時間曾追足8年;有嘉湖山莊買家曾入稟踢契,結果敗訴,須向發展商支付約100萬元的物業差價及律師費。

同年開售的紅磡海逸豪園綠庭軒,亦因樓價急挫出現不少買家撻訂,長實當時重售撻定單位後入稟向撻訂買家追討重售差價,有部分買家意圖以發展商延期交樓為理由踢契,惟最終敗訴收場

錢當然可以解決問題,俾律師費,差價,佣金就得,唔係點解咁多人苦口婆心係度叫人撤辣唔好買樓住,睇定d先

引用:
原帖由 christy=1 於 2024-5-14 23:20 發表

請問你資料系如何得知?
你買樓個陣上律師樓簽嘢,個律師冇話你知比大訂簽完正式買賣合約後係必買必賣?

鍵盤翻頁
左右