• 瀏覽: 3,580
  • 回覆: 15
樓市十面埋伏
1. 海量供應
2. 購買力耗盡
3. 金融中心遺跡
4. 失業率上升
5. 發展商劈價
6. 撻訂追收差價
7. 名人沽貨
8. 辣椒玩完
9. 北上趨勢
10. 低出生率

業主四方楚歌
1. 結業潮
2. 村屋舊樓拒按
3. 高息不減
4. 按揭回贈清零

不賭是贏
硬好:   

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-5-14 14:54 發表

硬好:   

我明白鄉土硬好=AA

引用:
原帖由 地產霸王 於 2024-5-14 16:04 發表

我明白鄉土硬好=AA

引用:
原帖由 vovovo.N 於 2024-5-14 16:24 發表

唔怕, 學硬膠好咁當睇唔到囉

硬好話:

最多破產燒炭
驚西呀

引用:
原帖由 輸爆光 於 2024-5-14 14:23 發表

樓市十面埋伏
1. 海量供應
2. 購買力耗盡
3. 金融中心遺跡
4. 失業率上升
5. 發展商劈價
6. 撻訂追收差價
7. 名人沽貨
8. 辣椒玩完
9. 北上趨勢
10. 低出生率

業主四方楚歌
1. 結業潮
2. 村屋舊樓拒按
3. 高息不減
4. 按揭回贈清零
樓市
11. 移民潮未完
12. 人口老化,60歲以上人口差不多佔人口的25%
13. 經濟成長減慢,雙餸飯指標,三頭馬車出口轉口,旅遊零售,金融,都強差人意,貿易戰打擊經濟

業主
5. 因經濟成長減緩,收入減少或裁員風險增加
6. 資產價格下行,讓銀行call loan風險增加

97年至 2008年,香港當時啲樓百幾二百萬,人平均收入有一萬,大部分人都買得起,不過當時啲人笑有樓既人蠢,笑人負資產。
2009年到2022年,香港樓升,啲人又話乜嘢升到離地,二十歲年輕人買唔起樓,買左供一世樓做地產商奴隸。好多後生興起左什麼享樂文化,什麼去外國農場做低收入奴力講成低壓力,說什麼「反正我做一世都買唔到樓,不如去外國做低級工低壓力」,「人生要即時享樂」。
好啦,近幾年啲樓價冇乜升,有啲人享樂完冇錢買得起就話什麼「樓市十西埋伏,業主四面楚歌」。

引用:
原帖由 老實香港人 於 2024-5-15 04:22 發表

97年至 2008年,香港當時啲樓百幾二百萬,人平均收入有一萬,大部分人都買得起,不過當時啲人笑有樓既人蠢,笑人負資產。
2009年到2022年,香港樓升,啲人又話乜嘢升到離地,二十歲年輕人買唔起樓,買左供一世樓做地產商奴隸。好多後生興起左什麼享樂文化,什麼去外國農場做低收入奴力講成低壓力,說什麼「反正我做一世都買唔到樓,不如去外國做低級工低壓力」,「人生要即時享樂」。
好啦,近幾年啲樓價冇乜 ...
現時跟97時完全不同,當年幾多人走都好,社會的人口結構並無問題,年輕人一年十萬人出生,老人問題相對沒太嚴重,內地經濟向好,加上樓價現時是當年的兩三倍,人工升幅有無呢?物價升幅呢?負擔絕對現時較重。

但現在一年三萬人出生,人口老化到60歲以上人口有四分一,內地經濟尤其房地產出問題,牽一髮動全身,香港經濟三頭馬車都強差人意。

何況人們意識到花三十年供樓替發展商打工,供完樓人生都步入晚年了,整個人生都沒有享受過就差不多要走了,香港一層樓在外國買幾層了,香港的樓太貴,外國人工低,但工時短,樓價平,香港人一向有儲蓄習慣,供樓壓力比當地人小,也比香港小,剩下時間可以周圍旅行享受生活,供樓享受兩者都取得平衡。

山姆攻港

引用:
原帖由 ccavv123 於 2024-5-15 15:02 發表

唔係唱衰樓市,係因為好多樓都四五十年,啲樓出現好多石屎剝落,外牆維修大廈全層維修,係好多錢同埋好嘥時間同好麻煩的,所以現在新樓去到貨,啲四五十年樓好難去貨,過多十年都成60年樓點搞你話。
@望見巨根P圖

淡淡野花香 煙霧蓋似夢鄉
別後故鄉千里外 那世事變模樣

池塘有鴛鴦 心若醉兩情長
月是故鄉光與亮 已照在愛河上
我卻在他鄉

千里關山 風雨他鄉
鄉音 我願聽
家裡酒 我願能嘗

莫道隔千山 朝夕裡也夢想
但望有朝身化蝶 對抗著風與霜
我再踏家鄉

池塘有鴛鴦 心若醉兩情長
月是故鄉光與亮 已照在愛河上
我卻在他鄉

千里關山 風雨他鄉
鄉音 我願聽
家裡酒 我願能嘗

莫道隔千山 朝夕裡也夢想
但望有朝身化蝶 對抗著風與霜
我再踏家鄉

(但望有朝身化蝶 對抗著風與霜)
我再踏家鄉 (啊……)

引用:
原帖由 輸爆光 於 2024-5-14 14:23 發表

樓市十面埋伏
1. 海量供應
2. 購買力耗盡
3. 金融中心遺跡
4. 失業率上升
5. 發展商劈價
6. 撻訂追收差價
7. 名人沽貨
8. 辣椒玩完
9. 北上趨勢
10. 低出生率

業主四方楚歌
1. 結業潮
2. 村屋舊樓拒按
3. 高息不減
4. 按揭回贈清零
我只知道,大家有錢一定買,唔買只因 窮!

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-5-15 00:30 發表

樓市
11. 移民潮未完
12. 人口老化,60歲以上人口差不多佔人口的25%
13. 經濟成長減慢,雙餸飯指標,三頭馬車出口轉口,旅遊零售,金融,都強差人意,貿易戰打擊經濟

業主
5. 因經濟成長減緩,收入減少或裁員風險增加
6. 資產價格下行,讓銀行call loan風險增加
嘩~你列出呢堆cons, 好到位呀!

主題標籤 #按揭
鍵盤翻頁
左右