• 瀏覽: 17,167
  • 回覆: 153
  • 追帖: 1
+3
殺訂再追差價, 有些人一生就這樣毀了
所有野唔係咁straight forward

發展商體諒下小市民處境, 共度困難, 而唔係殺訂再追差價, 有些人一生就這樣毀了

強烈要求: 放生買家, 唔想要的可無條件取消合約退回所有訂金

咁aa無佣收,尸生又屌政府了。

引用:
原帖由 焦急勇敢的手機 於 2024-5-14 05:58 發表

發展商體諒下小市民處境, 共度困難, 而唔係殺訂再追差價, 有些人一生就這樣毀了

強烈提出要求: 放生買家, 邊個唔想要的, 可無條件取消合約, 退回所有訂金
買咗之後升值,發展商係咪比返雙份訂金你就可以當無數?

引用:
原帖由 倒吊滴水 於 2024-5-14 07:03 發表

咁aa無佣收,尸生又屌政府了。
買新樓,成交後才付佣,買家如無成交,發展商係無佣金比的,AA係白做

代理亦無得追買家,唔同買二手

引用:
原帖由 WalterWhite 於 2024-5-14 07:04 發表

買咗之後升值,發展商係咪比返雙份訂金你就可以當無數?
唔係,因為發展商係大公司,千億市值
應體諒下小市民

引用:
原帖由 焦急勇敢的手機 於 2024-5-14 05:58 發表

強烈提出要求: 放生買家, 邊個唔想要的, 可無條件取消合約, 退回所有訂金
當玩option, 都要計時間值 同引波幅

引用:

發展商唔衰,明買明賣,最衰係氹人買樓嘅AA!

引用:
原帖由 焦急勇敢的手機 於 2024-5-14 07:34 發表

唔係,因為發展商係大公司,千億市值
應體諒下小市民
小市民買佐樓可以退的話,咗供緊樓失業,又是否可以吾供樓繼續住呢? 銀行都大把錢,冇理由迫小市民破產喎。

引用:
原帖由 keyman2024 於 2024-5-14 07:51 發表

小市民買佐樓可以退的話,咗供緊樓失業,又是否可以吾供樓繼續住呢? 銀行都大把錢,冇理由迫小市民破產喎。

小市民處境當然唔係主要考慮因素。
社會責任和企業品牌形象或許是一個考慮點。當然這一點某些發展商可能會好重視,某些可能完全唔care! 

有曬前底都夠膽撻 肯定追到瘦

引用:

咁不如馬會放生賭徒, 輸左可以退番錢
港交所放生股民, 輸左可以退番錢
業主放生租客, 虧本/唔夠錢/後悔租左屋(或鋪或寫字樓)可以退番租金
餐廳放生食客, 食食下唔想食, 唔好食可以退番錢
零售商放生顧客, 突然唔想要,突然唔鍾意可以退番錢

引用:

搞咁大個棚,book個地方又咁多老林又咁多sell屎,做左水魚發展商點會放生班人呀,個個買左要求無條件除消,咁發展商未食晒...

合約精神

乜嘢叫合約精神?

鍵盤翻頁
左右