• 瀏覽: 14,793
  • 回覆: 174
+4
本港人口約733萬(2023年8月17日更新為749萬),業主有約210萬人(包括住宅和非住宅類別,即係7成2人冇任何物業。

再講多d, 住宅物業數量只有約126萬(唔計村屋), 即係話住宅業主人數不會超過126萬,即係83%既香港人不是住宅業主。

咁就解釋到,任何時代大部分人都係望樓價跌,因為實際上香港從未試過可以一人分到一個物業。

我真心想樓價跌多幾成以上🙏😬

引用:
原帖由 當前清純的海帶 於 2024-5-13 21:03 發表

我想一千萬買九龍塘full house,可惜香討淡畜冇L用,唱極都冇傻佬賤賣。

二M人即差吾多30%喎

差唔多
香港有一成人湯房
三四成人公屋
一成居屋
一成租私(不是業主)
三成係真業主

而私樓中位係9M(21價)即係你已經係上15%人!

香港一千萬cash 股已經勁,自住係基地主場,加多一兩層好味

~可以計到幾多$D人有
所以吾好亂吹好多一千萬,一億!

米米就最喜歡D人窮

有私樓由再分天水圍至山頂,一間,兩間,三間,三間以上

引用:
原帖由 bravelove 於 2024-5-13 21:09 發表

我想一千萬買九龍塘full house,可惜香討淡畜冇L用,唱極都冇傻佬賤賣。
我自認窮自然希望幾十萬能買到一間大屋😄

得2%人有七百八十萬流動資產
成日報導比人呃一千幾百係因為個數大所以先被報導加身有屎

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2024-5-13 21:13 發表

香港一千萬cash 股已經勁,自住係基地主場,加多一兩層好味

~可以計到幾多$D人有
所以吾好亂吹好多一千萬,一億!
香討大把人一千萬流動+起碼一層full pay 😆😆

引用:
原帖由 當前清純的海帶 於 2024-5-13 21:03 發表

宜家攪尼攪去就只是21高位減20%

引用:
原帖由 joeykhchan 於 2024-5-13 21:17 發表

香討大把人一千萬流動+起碼一層full pay 😆😆
你意思上香討應該全部都係窮人?係就好😬

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 bravelove 於 2024-5-13 21:26 發表

約600萬以上既人都係冇自住物業,當時黃畜黑暴想攬炒,佢地聲稱有二百萬人,絕大部分都係低下階層,睇過一份拘捕既黑暴既報導,9成做地盤、跟車、廚房、侍應、文員、倉務員,都係冇樓既人...

公屋最多黃畜黑暴, 唔係咩秘密, 幾年前只要路經公屋附近, 晚晚10點都傳出鳩叫聲...依家, 香討日日都傳出淡淡既吠叫聲...大家都明白既,呵呵
公屋就是社會最低層!

引用:
原帖由 bravelove 於 2024-5-13 21:02 發表

本港人口約733萬(2023年8月17日更新為749萬),業主有約210萬人(包括住宅和非住宅類別,即係7成2人冇任何物業。

再講多d, 住宅物業數量只有約126萬(唔計村屋), 即係話住宅業主人數不會超過126萬,即係83%既香港人不是住宅業主。

咁就解釋到,任何時代大部分人都係望樓價跌,因為實際上香港從未試過可以一人分到一個物業。
83%?你連BB都計?

鍵盤翻頁
左右