• 瀏覽: 19,607
  • 回覆: 178
+6
以前上去玩就真係有優越感,都係食飯$100,但港幣貴過人仔,可能100:110,你比港紙找數,即係比$10 tips人地,人地當你係大豪客咁幾好招呼,人地係掉返轉學白話去招呼我地香港人

引用:
原帖由 .股水西流. 於 2024-4-2 20:01 發表

香港有五百萬以上係新移民
英國人啱啱來香港時得四千人,
你話有幾多新移民?
新界原居民都係新移民~

引用:
原帖由 和仔 於 2024-4-2 21:25 發表

係有人帶風向、誤導市民

https://youtu.be/ivc5XLeg0R8?si=GWKDLFBuPYu1YlmO
唔帶風向, D 人怨氣又何處渲洩? 帶向風, 咩都瀨大陸, 制造矛盾, 轉移視線

引用:
原帖由 莫呢拉 於 2024-4-2 21:20 發表

琴日有新聞話!有個港客係羅湖口岸買咗2千蚊燒味喎!港人有錢㗎
以前話人哋土豪
而家調轉做咗香港土豪啦
仲買貴曬啲嘢

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2024-4-2 21:33 發表

咁多年好彩你仲識講,以前中高端人口在港消費,只有低端人口返大陸玩,現在中高端的人去晒邊你又知唔知?
以前李嘉誠都成日上去。新聞經常睇到佢在北京同領導人握手

引用:
原帖由 phmo 於 2024-4-2 20:35 發表

當年因工作關係不時要北上,放工後和當地人員吃喝玩樂係必然!還有,當時對人仔最高去到差不多140,好好使。
100港幣換140人仔應該1999年咁上下,
的士、小巴全收港幣~

引用:
原帖由 twentyoneac 於 2024-4-2 18:44 發表

以前港人北上包情婦(我老母都係我老豆在深圳的情婦), 放假就拉大隊上深圳玩已經係常事。但果陣香港0售完全無影響, 茶記員工一樣咁惡。加上香港有七百萬人, 星期六日幾十萬人上去只係唔過10%, 唔好自己搞唔好就賴呢樣果樣。
師兄問岩人啦。

呢條既內容完全答到呢予盾位!

19年北上既數字仲多過現在,但現在刻意強調好多人北上,令人不禁生陰謀論製造焦點錯覺。經濟唔好,係北上造成。查實真正既原因係移民潮!
影片話最主要原因係移民潮。
https://youtu.be/ryGDEdMmkD4?si=bG4t0DB2XdlkY1JI
影片中既重點係,
13:21 重點 「中產移民攞走哂資金,有無人北上,香港都一樣市面蕭條!」
香港表面上好似仲扮到一篇繁華景象,但不斷執笠既店鋪,就已經開始包唔住火,所指既係「說好香港故事」。
故意聚焦在「港人北上」,是打算一石二鳥。認為呢種思想有利於建構港人「中國人身份認同」,二是令大眾無咁在意移民潮對香港既重大衝擊!

目的為咗分化香港同內地

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2024-4-2 21:33 發表

咁多年好彩你仲識講,以前中高端人口在港消費,只有低端人口返大陸玩,現在中高端的人去晒邊你又知唔知?
你所謂既低端人口而家個個係上面有車有樓有鋪半退休狀態了,你講既中高端而加先後知後覺排住隊上去搵人仔,你睇下班明星 普通話都未識講都要爭住上去!

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-4-2 21:17 發表

唔多係啦,那時國內啲消費真係平到你唔信。
響東莞山莊,消夜竟然係8蚊人仔一個小菜,即炒……,而香港食個即炒小菜,冇3-40元都冇得傾。
不過,那時質素裝修同環境,只係得個平字,同而家又唔同。
農村菜館,超平,冇冷氣,現在大陸,有空調,裝修又靚,大陸起飛了,唔係農村,交通方便....

引用:
原帖由 twentyoneac 於 2024-4-2 18:44 發表

以前港人北上包情婦(我老母都係我老豆在深圳的情婦), 放假就拉大隊上深圳玩已經係常事。但果陣香港0售完全無影響, 茶記員工一樣咁惡。加上香港有七百萬人, 星期六日幾十萬人上去只係唔過10%, 唔好自己搞唔好就賴呢樣果樣。
北上冇人講情苦、只係二奶或小三

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2024-4-2 21:56 發表

師兄問岩人啦。

呢條既內容完全答到呢予盾位!

19年北上既數字仲多過現在,但現在刻意強調好多人北上,令人不禁生陰謀論製造焦點錯覺。經濟唔好,係北上造成。查實真正既原因係移民潮!
影片話最主要原因係移民潮。
https://youtu.be/ryGDEdMmkD4?si=bG4t0DB2XdlkY1JI
做乜講得咁直接,啲人唔鍾意聽,喜愛發夢。

引用:

而家北上係用港元加信用卡既消費力