• 瀏覽: 19,289
  • 回覆: 178
+6
引用:
原帖由 _offkey 於 2024-4-2 19:01 發表

548深圳  9961攜程  
𢹂程一年吾夠
逆市$250升上去、走寶

引用:
原帖由 twentyoneac 於 2024-4-2 18:44 發表

以前港人北上包情婦(我老母都係我老豆在深圳的情婦), 放假就拉大隊上深圳玩已經係常事。但果陣香港0售完全無影響, 茶記員工一樣咁惡。加上香港有七百萬人, 星期六日幾十萬人上去只係唔過10%, 唔好自己搞唔好就賴呢樣果樣。
無錯
現在未及當年

以前上大陸 為工作 為叫鷄
香港是沒有的
現在上大陸 為飲飲食食
一家大細去消費
相對 在香港就沒有消費力

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2024-4-2 20:06 發表

其實一直大把人返,大把黃人討厭大陸唔返。返開個班有咩好講,電子支付,共享電車,美食美酒美景都知道,但忽然間個班打壞黃人自動送中,好似發現左新大陸咁,咪好多人再講,唔通我地返慣去會唔知上面既超市超大咩?? 點似而家班黃人咁興奮

認識下祖國既強大都好,希望佢地可以對當日既種種惡行反省,唔好再咁扮晒道德教主
講呢D 你叫佢地減三四陪人工再上去,睇佢地可唔可以習慣大陸個生存模式!

我係咁去理解
當年香港邊有咁多餐廳
當年大陸餐飲邊有咁多花臣
當年返大陸多數係麻甩佬
宜家係一家大細

其實兩邊都改變咗,一有比較,深圳就有優勢⋯⋯

以前真係幾十蚊玩到損

引用:
原帖由 代號高雅的測驗 於 2024-4-2 18:57 發表

現在租金同人工,成本貴好多,果時香港生活指數冇咁高,1佰元可用2日
重有, 嗰時就算普通茶餐廳, 啲嘢都比較好食!

當年因工作關係不時要北上,放工後和當地人員吃喝玩樂係必然!還有,當時對人仔最高去到差不多140,好好使。

其實90 年打後都有巧多香港人一窩蜂買廣東省啲樓、東莞樟木頭等等、啲人星期五六日就上去當度假。可能當時資訊冇咁發達,所以冇咁多人提及

引用:
原帖由 twentyoneac 於 2024-4-2 18:44 發表

以前港人北上包情婦(我老母都係我老豆在深圳的情婦), 放假就拉大隊上深圳玩已經係常事。但果陣香港0售完全無影響, 茶記員工一樣咁惡。加上香港有七百萬人, 星期六日幾十萬人上去只係唔過10%, 唔好自己搞唔好就賴呢樣果樣。
以前有上有落大家有錢賺,但係而家有上冇落,香港冇吸引力了

引用:
原帖由 鬼屋原始的牛 於 2024-4-2 20:23 發表

以前上大陸 為工作 為叫鷄
香港是沒有的
現在上大陸 為飲飲食食
一家大細去消費
相對 在香港就沒有消費力
而家大陸營養好,20+個D好高質,個個都ISO服務,感覺比以前更好玩,當然要比多D錢

冇錯,九十年代開始,班師奶興返上去買家品,訂造衫褲窗簾,買下老翻衣服/鞋/手錶,食完嘢仲去做個正骨按摩添。當年D男人,無論少男/中年大叔/老坑,都會去上面揾囡囡,又或包條女。師奶每次洗費隨時過千,男嘅叫G落髮廊/歌舞廳/Disco揾,又或食下fing 頭丸,閒閒地人均消費千幾以上!
今時今日,D傻瓜返上去只係食下嘢,買下超市日用品/食品,即日夜晚返歸,消費極都有限。

引用:
原帖由 前往外圍的甩毛 於 2024-4-2 20:26 發表

講呢D 你叫佢地減三四陪人工再上去,睇佢地可唔可以習慣大陸個生存模式!
上面而家咩專才都有,香港人上去真係無競爭力,英文中文唔夠人好,又唔夠人996,仲係香港固步自封

香港物價升得太快

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2024-4-2 20:27 發表

我係咁去理解
當年香港邊有咁多餐廳
當年大陸餐飲邊有咁多花臣
當年返大陸多數係麻甩佬
宜家係一家大細

其實兩邊都改變咗,一有比較,深圳就有優勢⋯⋯
都係,以前東鐵北上車廂大部份都係港棍,而家男女老幼,一家大細乜都有