• 瀏覽: 19,279
  • 回覆: 178
+6
引用:
原帖由 dwong 於 2024-4-2 19:05 發表

現在食店太多,又太貴
潮流吾煮飯壞面都吾吃叫鴨屎外賣🙈

篤爆就唔好聽啦🤭

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2024-4-2 20:27 發表

我係咁去理解
當年香港邊有咁多餐廳
當年大陸餐飲邊有咁多花臣
當年返大陸多數係麻甩佬
宜家係一家大細

其實兩邊都改變咗,一有比較,深圳就有優勢⋯⋯
係.
二千年左右. 嗰陣時係麻甩佬先上去, 香港女人同細路假期根本就唔會返大陸.  仲記得嗰陣時週末完之後個星期一, 一早着住返工衫, 在羅湖坐頭等火車落嚟返工, 大部份都係麻甩佬.  仲記得有個坐喺我對面, 啱啱識咗個女, 俾咗幾千蚊家用; 大大聲聲喺電話鬧條女, 點解一兩晚就冇晒?條女話俾姊妹叫咗佢打麻雀輸晒要攞過.  
依家深圳啲商場又大又靚又多細路玩嘅嘢, 變哂做 family theme parks, 20年前嘅深圳係女parks.  

食市生意差,未必關北上事,返內地人數同疫情前差不多

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2024-4-2 20:10 發表

當 年 深 圳 係 香 港 的 後 花 園 

有 二 奶 村 , 香 港 普 通 人 也 有 大 爺 的 感 覺 

有 令 人 樂 而 忘 返 , 賓 至 魚 龜 的 感 覺

但 除 著 早 國 的 強 大 , 深 圳 人 漸 漸 瞧 不 起 港 人

所 以 少 了 港 人 去 , 但 當 佢 因 涷 太 清 0 衰 落

佢 又 再 次 夫 叫 港 ...
點樣呼叫香港人,然後290萬人次響應上去?

個個網上呼叫,全世界無人執笠架啦。
拋低你既自J啦。

引用:
原帖由 cognacxo 於 2024-4-4 12:50 發表

係.
二千年左右. 嗰陣時係麻甩佬先上去, 香港女人同細路假期根本就唔會返大陸.  仲記得嗰陣時週末完之後個星期一, 一早着住返工衫, 在羅湖坐頭等火車落嚟返工, 大部份都係麻甩佬.  仲記得有個坐喺我對面, 啱啱識咗個女, 俾咗幾千蚊家用; 大大聲聲喺電話鬧條女, 點解一兩晚就冇晒?條女話俾姊妹叫咗佢打麻雀輸晒要攞過.  
依家深圳啲商場又大又靚又多細路玩嘅嘢, 變哂做 family them ...
又唔係lor, 20年前都好多港女北上按摩食野
只係d按摩妹會反映,港女小費比得少。 又知皮膚唔夠大陸妹滑, 只係港女收入高,識打扮,就一路按摩 一路鬧大陸妹搶人老公。 按摩妹同我地傾計話最憎抽中港女牌。
因為小費港女一定唔多,又當佢地係仇人甘奴役,又講大陸妹幾差,佢地多數會話 ,你又想我都係大陸妹點回應你呢? 駁你咀你就投訴我被扣錢,唔陪你吹,你又比更少小費

其實好多港女北上白馬批發執平貨賣衫

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2024-4-4 14:53 發表

食市生意差,未必關北上事,返內地人數同疫情前差不多
股樓齊跌,再玩走塑,做得住都割禾青

三十年前日用品都會在港買

引用:
原帖由 keung135 於 2024-4-3 11:23 發表

見到鐘意飲餐酒免餐酒稅嗰位
在西九高薪厚職

簡直眼冤
分餅仔分壞咗個生態

引用:
原帖由 乜都知 於 2024-4-4 18:41 發表

股樓齊跌,再玩走塑,做得住都割禾青
公務員加薪就可以,樓市向下,物價就少升,反而環保系地產商奸細

引用:
原帖由 雞扒丁面 於 2024-4-3 08:18 發表

【點解以前無人講】,原因就是以前和而家之分別

殖民地英國統治時代,有些港英政府施政的核心價值其實非常好,但回歸后特區政府放棄晒,如推廣或要求港人食自己,有事不可下下求政府,大家自然會努力求生,最終誕生大家引以為傲的獅子山精神,而現在港人疴屎唔出都入政府數,當然特區政府都有問題,回歸后一直推行派米政策,鼓勵大家躺平,有手有腳,有氣有力都可攞綜援,現在連靚仔都話等夠18歲就申請公屋,死未?
的確係,物質豐富咗,新一代唔願努力情況普遍了,躺平大有人在
不過咁講,類似情況發達國家地區都出現,唔止香港

引用:
原帖由 oyear 於 2024-4-4 15:53 發表

只係d按摩妹會反映,港女小費比得少。 又知皮膚唔夠大陸妹滑, 只係港女收入高,識打扮,就一路按摩 一路鬧大陸妹搶人老公。 按摩妹同我地傾計話最憎抽中港女牌。
因為小費港女一定唔多,又當佢地係仇人甘奴役,又講大陸妹幾差,佢地多數會話 ,你又想我都係大陸妹點回應你呢? 駁你咀你就投訴我被扣錢,唔陪你吹,你又比更少小費

其實好多港 ...
係,十零年前都有幾個女同事定期北上揼骨,有段時期有嗌埋我。
喺公司佢哋就鵪鶉,上到去不知幾霸氣,俾小費更少,都無人敢出聲,不論大陸妹或佬,都忌佢哋三分,唔似我呢個麻甩佬果陣若單拖上去,俾更多小費都有人話我cheap ,整體情況大致就同你講嘅一樣。

引用:
原帖由 oyear 於 2024-4-4 15:53 發表

其實好多港 ...
足廿年前, 好多"真"港女(尤其OL....不過有D好醒,買那時新樓, 題外話), 怕D場毛巾各方面污糟唔大會去.  老公帶埋老婆(中年以上)去揼骨, 跟住乜太帶埋其他女人上去揼, 就好似有.  

鍵盤翻頁
左右