• 瀏覽: 8,035
  • 回覆: 83
+7
大陸得、日本得、泰國得、國際金融中心唔得

螞蟻國際業務大中華區總經理兼AlipayHK行政總裁李詠詩表示,日本已是AlipayHK第二大市場。

東京商戶:電子支付助吸客

傳統店家亦在支付方式尋求變革。在淺草一間歷史長達100年的佛具店,店主向記者透露,現時店內已接受當地人較常用的、軟銀旗下的電子支付平台Paypay等八種電子支付方式。過去一年,使用電子支付購買貨品的消費者,按年增加約兩成。

訪日港人感驚訝 「無諗到日本都做」

有訪日港人表示,因近期日圓匯價走低趁機掃貨,發現當地能接受電子支付的商家越來越多,直言覺得驚訝,「無諗到日本呢個咁傳統既國家都開始搞呢啲。」他表示,自己亦開始時不時於現金將用盡、商品金額處於1,000日圓左右的小額支付等情景下使用電子支付,「始終有時唔想太多散紙,拎住又麻煩。」

螞蟻夥電子錢包商推跨境支付解決方案

https://www.stheadline.com/realtime-finance/3331276/日本商戶紛接受電子支付-滲透率升至40-AlipayHK首季港人赴日消費額飆35倍

訪日港人感驚訝 

唔似企鵝咁要依附某通信app

螞蟻將會係最純正嘅無現金支付pure play

食手續費 & 食匯價

當交易量做大後,就坐係度收錢

他日上市,錢途無可限量

p.s.
唔係講笑,日本嘅消費交易量,某國際金融中心係根本冇得比

引用:
原帖由 方進新 於 2024-4-2 12:04 發表

香港好多大集團要獨霸天下 玩強搶

你嚟咩  要收超貴租手續費

過路費
打腳骨

引用:
原帖由 keung135 於 2024-4-2 12:25 發表

香港好多大集團要獨霸天下 玩強搶

你嚟咩  要收超貴租手續費

過路費
打腳骨

即係好多漢奸去日本消費

日本已是AlipayHK第二大市場

香港人學下啦

引用:

香港d老坑特別蠢

引用:
原帖由 前後抽插 於 2024-4-2 13:01 發表

香港d老坑特別蠢
電子支付好易洩漏行蹤,你係邊度買嘢,hacker同有權限既人都可以調出來睇,掌握你一舉一動。
我之前用微信支付同支付寶,所有網購同支付都被對方掌握。不過我除左超市都冇去其他地方,所以對方走去同我父母講我除左超市冇去任何地方,我父母又同我講我先知

提示: 違規內容已被屏蔽
必須的,否則點做多啲內地生意呀?

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2024-4-2 13:15 發表

曱甴話八達通係最先進,亳不留情咁打倭國班鄉下佬
鄉下仔話鄉下佬唔收八達通真係講唔通囉

看來又有找換店會結業

引用:

香港電子保安系統比得上日本??
知吾知香港電騙幾咁嚴重?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]