• 瀏覽: 13,955
  • 回覆: 101
  • 追帖: 3
貼facebook,咁有錢一年成家去三四次旅行?你話你得萬八蚊個月?仲有個個星期上深圳揼骨過夜兩三次嗰啲!(過夜埋單最少5/6百一次啦,即時一星期洗千幾兩千,一個月咪洗成七/八千?),你叫個個月節衣縮食,供緊香港政府地價收入,應付市民開支嗰班,情何以堪?

其實呢班虛報收入既公屋賊,一早就應該要綠表抽居屋!
售賣居屋係房屋署嘅主要收入來源,如果冇人買居屋,房署就冇錢起新嘅公屋居屋,公屋個千零二千蚊畀看更維修都唔夠啦,唔好講話重建

抽虛報收入過班出嚟買居屋,等佢哋食少d社會資源(其實居屋都食咗地價),對整體社會都係公平啲嘅事,尤其是係交緊私人樓租嗰班,同埋買樓蝕錢嗰班

入境處一撳電腦就爆曬出嚟,邊啲人係高風險嘅虛報人士,好容易fetch

屯門總站未日 企鵝租客大逃亡
引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-4-1 10:46 發表

貼facebook,咁有錢一年成家去三四次旅行?你話你得萬八蚊個月?

售賣居屋係房屋署嘅主要收入來源,如果冇人買居屋,房署就冇錢起新嘅公屋居屋,公屋個千零二千蚊畀看更維修都唔夠啦,唔好講話重建

抽虛報收入過班出嚟買居屋,等佢哋食少d社會資源(其實居屋都食咗地價),對整體社會都係公平啲嘅事,尤其是係交緊私人樓租嗰班,同埋 ...
我都識個朋友有公屋唔住,走去租兩萬幾蚊私樓

引用:
原帖由 okla3 於 2024-4-1 10:50 發表

舉報佢係你嘅社會責任

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-4-1 10:51 發表

舉報佢係你嘅社會責任
只得三千蚊唔吸引

同埋經常上大陸過夜嗰啲人,亦好大機會喺大陸有物業!

引用:
原帖由 okla3 於 2024-4-1 11:16 發表

只得三千蚊唔吸引
應該要叫濫用個位補返咁多年少收嘅差價,然後分一半畀舉報嗰個,十零廿萬走唔甩

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-4-1 11:19 發表

應該要叫濫用個位補返咁多年少收嘅差價,然後分一半畀舉報嗰個,十零廿萬走唔甩
住喺隔離嗰啲婆婆係就發達囉

仲有有大陸居住證嗰啲,幾乎99%有大陸樓呀
居住證地址就係佢哋層樓嘅地址!

引用:
原帖由 aq6aq6 於 2024-4-1 10:46 發表

貼facebook,咁有錢一年成家去三四次旅行?你話你得萬八蚊個月?仲有個個星期上深圳揼骨過夜兩三次嗰啲!(過夜埋單最少5/6百一次啦,即時一星期洗千幾兩千,一個月咪洗成七/八千?),你叫個個月節衣縮食,供緊香港政府地價收入,應付市民開支嗰班,情何以堪?

售賣居屋係房屋署嘅主要收入來源,如果冇人買居屋,房署就冇錢起新嘅公屋居屋,公屋個千零二千蚊 ...
以前既 ... 基於合約精神 ... 好難搞
但新上樓既 ... 只要要求 收入和支出 全數公開 ... 吾想 "私隱" 公開既就返去住私樓 ... 已可解決了之後既問題 ... 日後有漏報收入 ... 吾係 交罰款 就算 ... 係 即日遷出 並 充公 政府有記錄既資產 然後再查明資產實況,再充公、禁出境,之後派另一間 "公屋" 安置有需要家庭 ... 總之吾會要人瞓街 ... 但一定無原本的環境 / 位置 咁好 ... 新居亦會無曬裝修、家具  
 對於低收入 打工仔 ... 這做法根本無影響 ... 出糧、報稅 有記錄 ... 無心呃,根本吾會報少報漏 ... 係一班想呃既先會想現金出糧

查到咪罰幾百,蘿熟配話坐半年監,咪講笑啦!立法都而家未有人坐過一日監,係人都知執法難,難於叫班懶人做野!唔係呻人工低就呻人手不足!
好似漏水,肯勤力做野又點會數下一分鐘滴水有無超過廿滴,正所謂卸得就卸!

引用:
原帖由 半生賢惠的測驗 於 2024-4-1 12:45 發表

查到咪罰幾百,蘿熟配話坐半年監,咪講笑啦!立法都而家未有人坐過一日監,係人都知執法難,難於叫班懶人做野!唔係呻人工低就呻人手不足!
好似漏水,肯勤力做野又點會數下一分鐘滴水有無超過廿滴,正所謂卸得就卸!
你係新移民呀?
虛假聲明發假誓罰幾百蚊?

引用:
原帖由 okla3 於 2024-4-1 10:50 發表

舉報佢啦

引用:
原帖由 okla3 於 2024-4-1 11:16 發表

只得三千蚊唔吸引
唔係錢問題,係正義

今日最新限額睇呢度:
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/income-and-asset-limits/index.html

4個人資產 590000 其實好易過, 如果4 個人做野, 各自最低工資都好易過 $30,950
資產臨到上限就唯有預先洗緊D, 所以先咁多人去旅行
一係禁晒現金出黎收床下底, 睇你博唔博

附件

Screenshot 2024-04-01 125223.png(32.27 KB)

Screenshot 2024-04-01 125223.png

引用:

售賣居屋係房屋署嘅主要收入來源,如果冇人買居屋,房署就冇錢起新嘅公屋居屋,公屋個千零二千蚊 ...
房屋條例要嚟睇㗎咩!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]