• 瀏覽: 8,418
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
在香港還有兩層樓都是沒有按揭的,租客還有兩個月就同時到期,都有在地產中介那邊放賣盤,同時都有收到能不看房直接下訂的買家,但價格對比買入時就蝕了15%左右,現在的問題是,賣了資產之後,錢沒有特別的投資渠道也不會投資,手上現在持有的現金也足夠並不緊張,原本諗住把賣完資產的錢放進銀行做定期規避樓價再下行的風險,但近期看著銀行定存利息不斷下調,美國那邊也大機率於下半年開始減息週期,定存銀行的話,搞不好一到兩年之後,定存利率還比不上租金,但現在不賣繼續放租的話,等於將兩層樓鎖死多一年,又怕樓價再下行多10%,在這種情況下,諸位大神又有什麼建議??

Sell now as little rebound and deposit in bank.
Interest rate cut is unknown (not really write on the wall), anyway it will be higher than rental

Property market was gone...

明日黃花, 更不可一摘再摘

引用:
原帖由 smart1010 於 2024-3-29 14:22 發表

Sell now as little rebound and deposit in bank.
Interest rate cut is unknown (not really write on the wall), anyway it will be higher than rental

Property market was gone...

明日黃花, 更不可一摘再摘
我也明白目前降息仍是未知之數,但可以肯定的是降息週期即將到來,而且不會很遠,我也看過以往美聯住幾次降息的週期,如果一旦開始降息,降息幅度會很大而且很急,由於這個錢是打算長期不動的,所以定存息口的走勢是我一個非常重要的考慮因素

引用:
原帖由 半夜灰賤嘴 於 2024-3-29 14:26 發表

我也明白目前降息仍是未知之數,但可以肯定的是降息週期即將到來,而且不會很遠,我也看過以往美聯住幾次降息的週期,如果一旦開始降息,降息幅度會很大而且很急,由於這個錢是打算長期不動的,所以定存息口的走勢是我一個非常重要的考慮因素
美國降息不等於香港降息,美國升5厘香港升2厘都無,唔好唸咁快香港降息。

樓價唔係一定降息就升,97-03已經係好例子,樓價只睇人口結構和經濟。全球出生率最低,移民潮讓人口老化加速,現時四分一人口超過60歲,也是世界有數人口老化的城市,經濟唔洗講啦,金融業裁員減薪,又無工業,雙餸飯日日排隊,旅遊又多是窮遊,零售又有倒閉潮,經濟咁的樣,份工都無人保證保得住,買樓的人會多嗎?

大神呢

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-3-29 15:13 發表

美國降息不等於香港降息,美國升5厘香港升2厘都無,唔好唸咁快香港降息。

樓價唔係一定降息就升,97-03已經係好例子,樓價只睇人口結構和經濟。全球出生率最低,移民潮讓人口老化加速,現時四分一人口超過60歲,也是世界有數人口老化的城市,經濟唔洗講啦,金融業裁員減薪,又無工業,雙餸飯日日排隊,旅遊又多是窮遊,零售又有倒閉潮,經濟咁的樣,份工都無人保證保得住,買樓的人會多嗎?
你說的我也有考慮過,美國即使減息香港應該唔會減咁快,但如果睇嘅係未來3,4年的話,在這個降息週期內,你估計香港最終一年定期的利率會維持在多少?

引用:
原帖由 春日好笑的淡季 於 2024-3-29 15:13 發表

其實如果美國一旦開始減息,香港定期存款的利率,會不會也跟著一起減?

引用:
原帖由 半夜灰賤嘴 於 2024-3-29 14:15 發表

在香港還有兩層樓都是沒有按揭的,租客還有兩個月就同時到期,都有在地產中介那邊放賣盤,同時都有收到能不看房直接下訂的買家,但價格對比買入時就蝕了15%左右,現在的問題是,賣了資產之後,錢沒有特別的投資渠道也不會投資,手上現在持有的現金也足夠並不緊張,原本諗住把賣完資產的錢放進銀行做定期規避樓價再下行的風險,但近期看著銀行定存利息不斷下調,美國那邊也大機率於下半年開始減息週期,定存銀行的話,搞不好一到 ...
有2間,賣一間套現買REIT, 有10%息

引用:
原帖由 半夜灰賤嘴 於 2024-3-29 14:15 發表

在香港還有兩層樓都是沒有按揭的,租客還有兩個月就同時到期,都有在地產中介那邊放賣盤,同時都有收到能不看房直接下訂的買家,但價格對比買入時就蝕了15%左右,現在的問題是,賣了資產之後,錢沒有特別的投資渠道也不會投資,手上現在持有的現金也足夠並不緊張,原本諗住把賣完資產的錢放進銀行做定期規避樓價再下行的風險,但近期看著銀行定存利息不斷下調,美國那邊也大機率於下半年開始減息週期,定存銀行的話,搞不好一到 ...
緊係賣、屙煙成哥五折南區新樓

引用:
原帖由 半夜灰賤嘴 於 2024-3-29 18:01 發表

其實如果美國一旦開始減息,香港定期存款的利率,會不會也跟著一起減?
至少賣一間,樓價下行是結構性問題,不是週期問題,香港定存好睇香港的錢係咪持續流走,無論係個人定公司,如果錢不斷流走,hibor必定上升,銀行都要高息搶錢

唔好賣,賣左咪棧益左d地代,到時現金又冇利息,d錢冇出路你又想買返,又比多次佣地代,認真無謂

引用:
原帖由 半夜灰賤嘴 於 2024-3-29 14:26 發表

息升 樓升
(本版只有在下在過去十多年不停重申)

haha

只怕想賣都冇人要

引用:
原帖由 elsababa 於 2024-3-29 18:26 發表

有2間,賣一間套現買REIT, 有10%息
真係唔敢買,因為唔識,就我而言,衹能夠在磚頭和現金定期二選一

引用:
原帖由 kwma 於 2024-3-29 18:55 發表

緊係賣、屙煙成哥五折南區新樓
現在就是正在考慮,一旦買了資產以後,美國減息週期開始,兩年後香港定期存款利率跌到二字開頭,到時候同一筆資金又買不了磚頭,定期利息又少咗一大截

主題標籤 #投資 #按揭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]