• 瀏覽: 2,131
  • 回覆: 17
有無其他國家的人都會咁做?
派比親友都算
比如去酒樓食飯, 你平時唔係去開個間, 都一堆職員都走來恭喜發財, 拎利是
是不是係香港人先派得咁爽手?

都唔明點解新年要派錢,古時中國人是否有問題

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2024-2-12 00:04 發表

派比親友都算......

去酒樓食飯, 你平時唔係去開個間, 都一堆職員都走來恭喜發財, 拎利是
是不是華人中, 係香港人先派得咁爽手?

華人大時大節先派啫,有啲西人就個個月都要心甘情願奉獻

引用:
原帖由 焦急勇敢的手機 於 2024-2-11 23:04 發表

派比親友都算
比如去酒樓食飯, 你平時唔係去開個間, 都一堆職員都走來恭喜發財, 拎利是
中國人嘅傳統,關你崇洋閪奴乜事?😒

其實應該停止, 改

其實我都唔係太喜歡呢個習俗。洗錢都其次。來緊要見些40+未結婚的朋友,派又好似諷刺緊佢地,唔派又好似唔合禮數,到時真係怕攪到好尷尬。

引用:
原帖由 焦急勇敢的手機 於 2024-2-11 23:04 發表

派比親友都算
係呀!香港人大時大節先派錢俾人.
外國平日時間通常叫waiter過嚟握握手, 手掌裡面5蚊美金, 或服務好/相熟既就10美元, 已經變成一種文化

引用:
原帖由 gvanrd 於 2024-2-12 11:28 發表

係呀!香港人大時大節先派錢俾人.
外國平日時間通常叫waiter過嚟握握手, 手掌裡面5蚊美金, 或服務好/相熟既就10美元, 已經變成一種文化
樓下保安今年得20蚊利是, 幾年前派開1舊, 呢4年真係俾個市插到人都癲, 再插就下年入個11蚊垃圾膠袋俾佢

入個吉字都得

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2024-2-12 00:04 發表

韓國人都有派架,成個韓國有問題?聖誕要唱聖詩,食火雞就美國,英國都有問題?

大家開心,唔想派都可以唔派嘅,唔好咁介意人地點睇,量力而為。

因為一直窮開,所以慣了伸手

不過酒樓老闆都不是好人,直接加二加三明搶

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]