• 瀏覽: 8,114
  • 回覆: 72
對樓市有咩啟示

車公廟求籤|籤桶連跌數支籤 五次求籤方成事 解籤師傅:求籤人心煩意亂,不利香港運程

全文:https://bitly.ws/3cTMk

攝影:Nasha Chan
撰文:陳萃屏

鄉議局主席劉業強今早連同鄉議局委員、沙田鄉事委員會進入車公廟大門之時,主持人誤稱劉業強為「新界鄉議局主席劉皇發」,進場人士隨即笑說,「喂你講咩呀」。劉業強求籤期間,亦連續跌籤,每次都跌籤至少兩支籤,要重新求籤,求四次都求不到籤後,要再重新跪拜,及至第五次才求得第十五籤。

不過劉業強求籤時跌籤四次,跪拜後直到第五次才成功求籤,更有一次跌「一拃籤」。解籤師傅陳天恩居士在廟外受訪時表示意頭不好,認為求籤人心煩意亂,心神不得安寧才會如此,不利於香港運程。他就說香港已進入「九運」運程,未來要留意車禍及火災,「香港市民,自求多福啦,唯有講一句!」

劉業強表示,籤文意思是大家都期待政府出一些好的政策,推動經濟。陳天恩說,政府推行「日夜都繽紛」及奉行盛事經濟有保留:「以為篤幾串魚蛋就可以搞好經濟?係咪真係搞得咁好?大家有眼睇」。陳天恩說,真正要經濟好,需要內地政府給錢香港,解救香港,否則經濟沒那麼快復甦。陳天恩說,簽文「損了良材失卻力」,形容香港已失去人才,並搶不到人才,認為現行的措施無效。

#集誌社 #車公廟 #求籤 #中籤 #15籤

呃神騙鬼 

根本香港冇任何條件做創科 
金融地產又不振

引用:
原帖由 叔叔要不要 於 2024-2-11 11:36 發表

對樓市有咩啟示

車公廟求籤|籤桶連跌數支籤 五次求籤方成事 解籤師傅:求籤人心煩意亂,不利香港運程

鄉議局主席劉業強今早連同鄉議局委員、沙田鄉事委員會進入車公廟大門之時,主持人誤稱劉業強為「新界鄉議局主席劉皇發」,進場人士隨即笑說,「喂你講咩呀」。劉業強求籤期間,亦連續跌籤 ...
車公每次都好靈,由上面嘅威人威威不是威,到今日嘅損了良材失卻力,其實意思好明顯,只係無人會理會。

等春.也可以理解成粵語中的“揼春”意思。

2020 嘅 “天理人情只要公”

2021 嘅 “世情局面苦徒然”

2022 嘅 “媚奧不如去媚灶”

2023 嘅 “威人威威不是威”

到今日嘅 “損了良材失卻力”

我想去國安公署舉報車公

求財未逐
有排衰

附件

20240211_3dbbb8a78071b92ff277xXtirZhvMG8F.jpeg(29.31 KB)

引用:
原帖由 叔叔要不要 於 2024-2-11 11:36 發表

對樓市有咩啟示

鄉議局主席劉業強今早連同鄉議局委員、沙田鄉事委員會進入車公廟大門之時,主持人誤稱劉業強為「新界鄉議局主席劉皇發」,進場人士隨即笑說,「喂你講咩呀」。劉業強求籤期間,亦連續跌籤 ...
香港唔靠金融靠地產還靠什麼?
稅務結構過於簡單, 公屋租金又同市場脫節,
唔靠啲地產點樣收返啲稅務。

發展高科技,香港本身市場細, 西方制裁一下子可以打落香港。

政府留返啲地唔好亂咁賤賣好過。

車公好靈,次次都準。

E 次嘅意思係:靜待時機,一展抱負。    

簡單 D 講,隨時突然間會大升 

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-2-11 13:14 發表

車公好靈,次次都準。

E 次嘅意思係:靜待時機,一展抱負。    

簡單 D 講,隨時突然間會大升 
九月先啦~

人家車公咁忙,好心就咪年年去騷擾佢la,知唔知人間同天上時間唔同單位架,天上方1日,人間幾千年,要車公用天上時間幾分鐘,去check你求既內容,再去刮下料, 然後再來答番你,人間已經過咗好幾年了,所以未必咁準囉!

講埋咁多廢話,想香港好就放棄特權,所謂丁權根本就系封建遺毒,好似黑社會一味收陀地,跟住走出泥主持撲滅罪行大行動,叫人以和為貴,能用錢解決就避免衝突一樣!
無你班香伸,香港自然繁榮!

「損了良材失卻力」乜咁精準,BNOer之後來個北上消費,下一波可能係日元進一步大跌,個個回鄉置業,港樓又要趴多鑊。

即係叫香港暫時唔好幻想咁多什麼盛事之都、國際城市, 都只係枉費精力、事倍功半; 倒不如蓄勢留力, 靜待時機。

婚姻不合就是香港就算有心想黐埋D,西人果度, 結果都只會係被嫌棄。

看看股市便知道啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]