• 瀏覽: 10,944
  • 回覆: 39
  • 追帖: 2
tko 唔跌先驚丫  

樓價持續下試低位,將軍澳怡心園套三房單位減價易手,呎價低至九千有找,回到8年前水平。

中原李俊龍表示,怡心園4座低層G室,實用面積約601方呎,三房套房間隔,享園景及山景,開價約560萬港元,減價後以約530萬元易手,呎價約8,819元。是次成交呎價屬於2016年水平。

資料顯示,該盤自2016年至今,期間只有一宗買賣呎價低於9,000元,為去年1月登記售出的實用面積約604方呎戶型,以呎價約8,576元易手。
原文網址:將軍澳私樓驚現「插水價」 套三房呎價9千有找 返8年前 | on.cc東網 | 產經 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20240209/bkn-20240209211249582-0209_00842_001.html

Next 五千元尺

怡沁園個價不嬲都平啲,地點遠離地鐵站

香港政府德政, 全力拉低樓價, 到咗絕大多數香港人都有能力買私樓嘅時間,香港人就會將啲公共房屋退返畀政府, 到時喺跑馬地行人隧道, 深水埗天橋底露宿嘅無家可歸人士, 可以上樓住公屋.
你可以想像好似惠州咁, 六七十萬就可以買到三房海景私樓, 全民富裕個個都想改善居住環境, 唔會有人再住啲3/4百呎垃圾公屋!

引用:
原帖由 蒂亞老公 於 2024-2-9 22:13 發表

tko 唔跌先驚丫  

樓價持續下試低位,將軍澳怡心園套三房單位減價易手,呎價低至九千有找,回到8年前水平。

中原李俊龍表示,怡心園4座低層G室,實用面積約601方呎,三房套房間隔,享園景及山景,開價約560萬港元,減價後以約530萬元易手,呎價約8,819元。是次成交呎價屬於2016年水平。

資料顯示,該 ...
呢個價 新都城三期會考慮

引用:

tko 唔跌先驚丫  

資料顯示,該 ...
舊樓仲要低層,預期仲會再跌,
買貴左50%以上,恭喜舊業主甩難!

引用:
原帖由 Youngbro 於 2024-2-9 22:29 發表

呢個價 新都城三期會考慮
呢口價二期夠揾2房

怡心苑垃圾樓

個價仲係好高  

引用:
原帖由 gvanrd 於 2024-2-9 22:27 發表

香港政府德政, 全力拉低樓價, 到咗絕大多數香港人都有能力買私樓嘅時間,香港人就會將啲公共房屋退返畀政府, 到時喺跑馬地行人隧道, 深水埗天橋底露宿嘅無家可歸人士, 可以上樓住公屋.
你可以想像好似惠州咁, 六七十萬就可以買到三房海景私樓, 全民富裕個個都想改善居住環境, 唔會有人再住啲3/4百呎垃圾公屋!
要用整體香港經濟同前景換返嚟嘅,是得是失真係要計吓數先知

引用:

tko 唔跌先驚丫  

資料顯示,該 ...
大部份都係低層

引用:
原帖由 gvanrd 於 2024-2-9 22:27 發表

呢位朋友「美麗新香港」既願景本來甚好, 可惜香港人的「業障」已太深, 大部分業主在樓宇上都有過度投資既問題。如閣下所講既情況發生,香港可能會變成無間地獄, 大量業主破産, 當然亦再無錢消費, 進而令到其他人失去工作或大幅減薪

香港人在樓宇上既投資有幾過度?孭緊按揭喺身既人當然唔駛講, 因為佢地現在所謂既「正資產」其實亦在浮浮沉沉之中, 跌得多既話一個唔覺意隨時可以變成零, 甚至成為負數, 故此你可以把這部分人視為百分之百或以上既投資都在樓宇上

至於其他好牙擦, 成日話香港六七成業主已經「供滿樓」既業主真實情況又如何呢?很遺憾, 呢D人雖然無欠債無按揭, 但其實當中大多數人總資產亦有六七成甚至以上在樓宇上。舉個典型例子, 一個所謂身家千萬供滿樓無負債已經「好安樂」既業主, 佢既基本盤通常係層樓值700萬, 另外三百萬中大概一百多萬股票另加一百多萬現金, 這樣就構成咗一個香港典型供滿樓無負債既千萬富翁。我地可以看到這樣一個財務「好健康」既人, 實則已經有七成資産放在樓宇上, 比例其實已相當高, 但縱然如此, 這樣的一個人在朋友眼中亦會被視為太保守, 應該拿手上剩下既現金股票再去「一開二」。(而好多所謂既一開二, 並唔係真係有錢全款再買一間樓, 只是有多一份首期去按揭供多一間樓而已, 再次進入如上所述資産超過百分之百在樓宇上面既遁環)。為什麼香港人咁身痕,非得在樓宇上投資咁重比例不可? 投資其他嘢唔得咩?這問題原因多方面,不是一兩句說話能說清, 在此不展開討論

在個人上, 我只有一兩成錢在樓宇上, 佔總資産比例很少, 故此升跌對我嚟講無所謂, 只是笑看風雲。但問題是本人亦有大量親友是七八九成資産(供滿樓那批)在樓宇上那種人, 其他較年青未供滿樓那批子姪朋友更是百分之百或以上的身家在樓宇上面。這批人如面對樓價暴跌, 只能「喊看風雲」, 身家大幅蒸發或資產變成負數。

沒有無原無故的恨,呢個亦正正係地産板既人會拗得面紅耳赤, 互相咒罵既主要原因, 因為香港人喺樓宇上既投資實在太重。

故此如樓宇暴跌, 在香港進入美麗新世界之前香港必會先進入一次無間地獄。有些人說沒死便沒有重生, 仆獲甘既先可以令香港人戒掉不務正業只靠樓既惡習, 去發展其他真係可以産生價值既行業, 而唔係只靠互相接火棒推高樓價增加大家資産既方式去推動經濟和消費。坦白講, 講就容易, 香港人在國際上好有競爭力既行業幾乎係無,以前係金融,但因為種種原因, 香港喺國際上金融中心既地位已逐漸喪失。並且好多人唔知道既係, 現在好多金融業既高端空缺其實唔輪到香港人做, 呢個亦係dse狀元一窩蜂去報考醫科既原因, 我地以前既年代學生好多出路, 唔一定要讀醫先揾到食, 但而家既學生選擇唔多

引用:

你係炒樓定自住先?自住樓價升跌都唔關你事,反正你都唔賣住過世,但如果係炒樓,低買就高賣,21年高位你唔賣怪邊個?怪自己無眼光囉

引用:

無錯
大家要學“習”

引用:
原帖由 muiying 於 2024-2-10 09:55 發表

呢位朋友「美麗新香港」既願景本來甚好, 可惜香港人的「業障」已太深, 大部分業主在樓宇上都有過度投資既問題。如閣下所講既情況發生,香港可能會變成無間地獄, 大量業主破産, 當然亦再無錢消費, 進而令到其他人失去工作或大幅減薪

香港人在樓宇上既投資有幾過度?孭緊按揭喺身既人當然唔駛講, 因為佢地現在所謂既「正資產」其實亦在浮浮沉沉之中, 跌得多既話一個唔覺意隨時可以變成零, 甚至成為負 ...
有高於一般人智慧, 但你會  替"炒股票"pk 人士擔心嗎?
如果有, 請天天到股票投資版 教育他們, 哈哈

HK 有大部份人供滿, 你更不用擔心, 他們以前樓價低, 近十年, 數字上升, 最後打回原形, 又有什麼問題?

高位入貨, 根本系玩命, 人為財死鳥為食亡, 誰也幫不了, 歡迎你先教育家人, 走得快, 吾使死
過去三五年, 天天叫人買樓的. 就害死人了... 南無阿彌陀佛
我常常用bbq IFC 提醒各人, 希望 幫得一個得一個

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]