• 瀏覽: 18,165
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
香港首富李嘉誠「紅顏知己」、維港投資創辦人周凱旋噚日出席活動個時講到,李嘉誠曾經喺2021年初提醒佢,「山雨欲來風滿樓呀,之後經濟會一落千丈」,建議佢投資組合嘅公司12月前做好延長runway capital(跑道資本,即初創企業所需運作資金

李嘉誠)每日早午晚都講,我哋決定『李生英明』,呼籲所有公司延長備用資金,結果有八成公司聽我哋延長runway 24至36個月,救咗佢哋一命。」佢認為,最重要思維係要具備好奇心同反事實思維(counterfactual thinking),令我哋免陷於套牢(Stuck
https://news.mingpao.com/pns/經濟/ ... /周凱旋-李嘉誠前年已料港經濟一落千丈

投資商品應小心翼翼?

引用:
原帖由 tony1987 於 2023-12-8 21:25 發表

香港首富李嘉誠「紅顏知己」、維港投資創辦人周凱旋噚日出席活動個時講到,李嘉誠曾經喺2021年初提醒佢,「山雨欲來風滿樓呀,之後經濟會一落千丈」,建議佢投資組合嘅公司12月前做好延長runway capital(跑道資本,即初創企業所需運作資金

李嘉誠)每日早午晚都講,我哋決定『李生英明』,呼籲所有公司延長備用資金,結果有八成公司聽我哋延長runway 24至36個月,救咗佢哋一命。」佢認 ...
馬後砲,唔早D講提醒港人?

當日只話量力而為,首期最好4成都去買。

引用:
原帖由 地產初哥 於 2023-12-8 21:32 發表

人地疫情前已賣出海量中港資產?

引用:
原帖由 tony1987 於 2023-12-8 23:39 發表

當時仲畀人笑佢out了
接中環中心果班力子

冇咁多水魚資助,怎做到首富啊

引用:
原帖由 tsang788889 於 2023-12-9 00:37 發表

冇咁多水魚資助,怎做到首富啊
誠哥恐懼湯貪婪

一早話咗香港冇英國人管係唔得
一早話咗香港要跟美國人揾食啦

死耍跟老共,含撚啦

有思維就知冇運行

引用:
原帖由 和仔 於 2023-12-9 01:28 發表

一早話咗香港冇英國人管係唔得
一早話咗香港要跟美國人揾食啦

死耍跟老共,含撚啦
咁係你悲觀啫,我見到有各安發之後,經濟迅速生長

引用:
原帖由 地產初哥 於 2023-12-8 21:32 發表

同d神棍相士講既預言一樣,呀黃瓜又有冇預計肥佬黎班漢奸坐監坐到死都唔會出返黎?

X哥不嬲別人恐懼我貪婪

屌 首富請預言2025年香港經濟

引用:
原帖由 tony1987 於 2023-12-8 23:39 發表

真係好似一個穿越嘅人咁

預知所有事情

引用:
原帖由 明日一筍盤 於 2023-12-9 06:49 發表

咁係你悲觀啫,我見到有各安發之後,經濟迅速生長
睇港女就知道,好到不得了。

長治久安

由治及興

陸續有來

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]