• 瀏覽: 16,452
  • 回覆: 74
  • 分享: 7
+4

兩餸飯以自選菜式和超抵價深受不少家庭和港媽歡迎,深入民心,連美國駐港澳總領事梅儒瑞(Gregory May)亦在社交媒體上載到中環本地兩餸飯店光顧的照片,成為都市熱話。近日,中環 ifc 出現「高級兩餸飯」,配有西式菜式選擇,售價為兩餸飯 $75, 三餸飯為 $85,吸引不少金融才俊和外籍人士排隊品嚐。不少網民認為「兩餸飯」文化已打入國際市場。
根據「旅遊達人」項明生在其 Facebook 專頁分享,在中環國際金融中心二期的一間西餐廳出售的「兩餸飯」和 「三餸飯」,除有一般港式「兩餸飯」菜式外,備有西式菜式選擇,如沙律,西式製法龍蝦,令人垂涎三呎。



隔夜夜裙
食兩餸飯咁好環境?


現在金融才俊隨時被裁


有人話這間美心開的?


[隱藏]
兩餸飯食得多會厭


著西裝都係sales


貪新鮮多個貪平


係, 好食呀, but too expensive


其實E間chapter幾年前既前身open kitchen(兩間都係simplylife變化版)一直都有賣3餸飯架, 我都食過2, 3次。 估唔到隔咁多年反而變成新聞。


[隱藏]
香港轉型,兩送之都


中環金融才俊要食兩餸飯


遲D衝出國際





現在無魚翅撈飯


[隱藏]
夠好味有乜所謂....
大家方便有so!!



鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]