• 瀏覽: 10,059
  • 回覆: 43
以後唔洗睇,馬云都散貨。
多多在美國市值曾一度超越阿里。
老實講,而家越來越多人在多多買野,阿里只有一班鐵粉繼續支持,好多舊客都流失了。
最主要原因是多多貨品平過阿里,阿里經營成本高過多多,那菜鳥根本是負擔,上市都是圈錢,在大陸根本好多菜鳥都做唔住,原因是多多和京東圍攻和菜鳥和菜鳥特許經營店相互競爭,最衰唔喺大部份貨品都可入菜鳥,有些要貨主親自等快遞電話取貨。
在大陸,圓通申通等有自己的取貨存貨店,也有熊貓驛站競爭,菜鳥競爭好大,所以千祁不要買菜鳥上市IPO。

樓主, 你去過菜鳥未?

其實如果拼多多係掂的話,阿里自己又整隻阿里版多多出來對撼咪得law,講到尾都只係一個拼購網站,要整有幾難 ,賣平貨根本就係阿里起家,要賣平貨壓成本,你覺得好難??

引用:
原帖由 kuochung 於 2023-12-1 02:35 發表

其實如果拼多多係掂的話,阿里自己又整隻阿里版多多出來對撼咪得law,講到尾都只係一個拼購網站,要整有幾難 ,賣平貨根本就係阿里起家,要賣平貨壓成本,你覺得好難??
拼多多冇護城河
同廠去傾拎大量貨壓低成本賣最平呢樣野任何一個有資金既對手都做到
除非好似nvdia, 台積電果類做芯片短期內冇人代替到佢地呢類生意就話把炮姐

阿里收入係拼多多4倍, 淨利潤係拼多多2.4倍, 阿里淨現金有630億美金, 仲養緊一堆盒馬,阿里雲果d, 岩岩開始收支平衡, 仲有d咩平頭哥, 馬蟻, 人地過多幾年呢堆野越做越好果陣淨利真係唔係拼多多賣平野追得到

拼多多呢隻野就好似當年美團做外賣仔都可以炒到上天一樣, 只係而家華爾街做完美團啦, 輪到拼多多黎咁解

美團有版睇, 下場就會係咁, 除非走得快, 而家個市場開始有一堆媒體吹緊話市值高過阿里, 但市值係點黎? 市值係市場上一眾散戶同班大戶買出黎..... 有錢買入去市值咪升, 阿里巴巴2020年果陣市值全球排第七tim.....

阿里市場唔肯buy佢, 咁佢咪直接開始派息證明佢搵大把錢, 邊派息, 邊繼續輸血比其他業務

阿 里 , 阿 里 巴 巴

阿 里 巴 巴 比 多 多 打 得 好 無 引 

定啲

引用:
原帖由 棧道 於 2023-12-1 01:02 發表

樓主, 你去過菜鳥未?
我去多過你食飯
阿里有鄉村淘寶驛站和菜鳥。
菜鳥是特許經營,有錢申請就會畀你開,你地店舖之間競爭執笠唔關佢事。
店鋪老板有些又些不太老實,去寄包裹可以呃你錢--收多你錢。店鋪又可以嫌你太耐唔攞貨,收你另加費,又可索性黑你名單唔收你貨,咁你以後唔可以用到這間店舖。
很多貨不入菜鳥,要直寄你家樓下,要你等電話收貨,冇人就搵蜂巢或搵個地方扔低算數。
相反熊貓驛站就好很多,收中通,郵政和韻達;圓通申通極兔也有自己的驛站,不過當然冇菜鳥咁多,所以驛站之間競爭好大。
講番多多,價格一般平過阿里,可能受菜鳥成本影響未定。
但淘工廠啲貨就多數平過多多。

引用:
原帖由 Rin2 於 2023-12-1 03:49 發表

拼多多冇護城河
同廠去傾拎大量貨壓低成本賣最平呢樣野任何一個有資金既對手都做到
除非好似nvdia, 台積電果類做芯片短期內冇人代替到佢地呢類生意就話把炮姐

阿里收入係拼多多4倍, 淨利潤係拼多多2.4倍, 阿里淨現金有630億美金, 仲養緊一堆盒馬,阿里雲果d, 岩岩開始收支平衡, 仲有d咩平頭哥, 馬蟻, 人地過多幾年呢堆野越做越好果陣淨利真係唔係拼多多賣平野追得到

拼 ...
股票市場唔講市場份額,是講憧憬!
而家多多年年增長額喺咁上,阿里就平穩,甚至倒退,美股投資者已經轉投拼多多了。

引用:

拼多多冇護城河

拼 ...
阿里9988股票不要買。
將來菜鳥IPO上市更加不要買。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2023-12-1 04:15 發表

阿 里 , 阿 里 巴 巴

阿 里 巴 巴 比 多 多 打 得 好 無 引 
阿里好大機會跌穿70元。

引用:
原帖由 kuochung 於 2023-12-1 02:35 發表

你都識講整隻平台賣貨有幾難!
有個平台賣貨,只要夠平,鬥燒錢,賺少啲,咁自然大把客,平台客人唔同lv,勞力士品牌客,唔會有忠誠度。
咁仲買阿里托乜?

引用:

拼多多冇護城河

拼 ...
京東最近都劈價加入競爭,仲買阿里托乜先?
喺我就走貨了。

引用:
原帖由 黃昏懷舊的筍盤 於 2023-12-1 05:08 發表

京東最近都劈價加入競爭,仲買阿里托乜先?
喺我就走貨了。
我論點有四個,馬云散貨減持;拼多多快速增長和市值層經超越 阿里;京東加入劈價行列;阿里增長率放慢,甚至可能倒退。
咁多原因仲買阿里,傻咩??

引用:
原帖由 黃昏懷舊的筍盤 於 2023-12-1 05:16 發表

我論點有四個,馬云散貨減持;拼多多快速增長和市值層經超越 阿里;京東加入劈價行列;阿里增長率放慢,甚至可能倒退。
咁多原因仲買阿里,傻咩??
咁多理由叫人唔好買阿里

要講業績,請你從財務報表去析,有同比,有還比,在比較下,你有看出阿里有大到退嗎?
馬雲散貨也是理?他散貨未?他有幾多貨,多過孫正義嗎?散貨比老散抑或散比更有力人士?

各行各業良性競爭減價,大衆之福,但要出現惡性競爭,影響到企業正常增長,又要管控部門出手嗎?有獎有罰,阿里就罰左啦!

買賣股票,不是看基本因素,不是看股值與股價的比較,
而是看市值?
這是新一代買賣股票的觀點嗎?
可能我的思維太落後了!

淘佬問題太多,唔改革就會如香港被淘汰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]