• 瀏覽: 6,293
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
如果你們MPF不投資任何股票基金, 只放保守基金, 一年平均有無2.5%利息收入?
即係如果你有一球MPF, 一年唔手痕出入痕指, 年回報理應有HKD25000

^ 少得可憐 🥹

先唔討論MPF係邊年開始有, 最初始MPF供款上限多少亦不討論, 用現在最新既你+老細 供到上限$3000, 額外再供既, 不在此討論.
第一個要說明: 每個月$3000, 我當甲君20歲人生第一份工, 人工便已經$30000+ 一個月,  基本上, 剩MPF上限$3000計, 要333+1個月, 才到樓主所說的100萬.

換言之, 起碼是20歲+27年, 到47歲, 樓主你所說的25000利息, 便開始有了.

引用:
原帖由 btxe 於 2023-11-30 21:54 發表

先唔討論MPF係邊年開始有, 最初始MPF供款上限多少亦不討論, 用現在最新既你+老細 供到上限$3000, 額外再供既, 不在此討論.
第一個要說明: 每個月$3000, 我當甲君20歲人生第一份工, 人工便已經$30000+ 一個月,  基本上, 剩MPF上限$3000計, 要333+1個月, 才到樓主所說的100萬.

換言之, 起碼是20歲+27年, 到47歲, 樓主你所說的250 ...
a) 難得BT sir 肯入黎膠貼, my pleasure!
b) 結論即係 MPF唔投資股票, 真係唔得   (當然, 無話一定要投資港股基金)

都冇能升過,二十三年過後得條毛。

引用:
原帖由 sure@win 於 2023-11-30 21:59 發表

a) 難得BT sir 肯入黎膠貼, my pleasure!
b) 結論即係 MPF唔投資股票, 真係唔得   (當然, 無話一定要投資港股基金)
MPF未推出, 討論緊個時, 我已經不滿意個計劃, 主要係執行性搵笨.

引用:
原帖由 btxe 於 2023-11-30 22:04 發表

MPF未推出, 討論緊個時, 我已經不滿意個計劃, 主要係執行性搵笨.
但, 從另一角度諗, 如果無MPF, 無良老細今時今日, 便可以公司破產, 唔出長期服務金俾一班公司老將, 有MPF, 無良老細, 起碼個個月有條毛俾打工仔.
又, 有一堆港人, 年年月月日日清, 到左60/65歲又借到周街都係, 諗住爛命一條, 債務轉移去哂債主, 有MPF後, 債主都叫做有返D肉可以食.

引用:
原帖由 sure@win 於 2023-11-30 21:04 發表

如果你們MPF不投資任何股票基金, 只放保守基金, 一年平均有無2.5%利息收入?
即係如果你有一球MPF, 一年唔手痕出入痕指, 年回報理應有HKD25000
一定冇 2.5厘

但一定好過買港股!

引用:
原帖由 sure@win 於 2023-11-30 21:04 發表

有啊, 你冇咩??

引用:

邊隻保守基金一定有2.5%回報?

係冇嘅,通常俾薄仔利息多少少,但仲要收管理費。而家時勢唔好,如果買個啲所喟大公司債劵出事,仲有機會仆街。保守唔等於保本。

引用:

搵笨柒蝕到仆街又攞唔返。。。。

引用:

實際保守基金回報一球只有不到2000蚊

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]