• 瀏覽: 28,754
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
九號貨運碼頭唔係彭定康判咗俾Jardines Matheson Group咩?

引用:
原帖由 JJ滑雞煲 於 2023-11-29 22:47 發表

最近長三角發展,都係話連結國際。
證明人地識得自己走出去,唔需要什麼聯繫人。

做聯繫人始終係依附人生存。隨時落得兩面不討好的情況。
『聯繫人』已是歷史名詞;香港人個腦袋真係26年不變!

引用:
原帖由 小黑fans 於 2023-11-29 22:56 發表

大陸人自己都去同鬼佬做生意,重駛靠香港?
中央心清眼亮, 決定得放棄香港, 係唔會錯既~

引用:
原帖由 $navyseals 於 2023-11-29 23:27 發表

香港已毫無價值,貨物多數經好得多嘅鹽田港了
鹽田港效率高、人工平, 港口費又低~

中國入世後, 無需在香港加工、利用香港配額, 邊個生產商仲會經葵涌出口finished goods?

引用:
原帖由 garoaida 於 2023-11-29 23:55 發表

地攤經濟都死鬼埋
過往, 零售好景時, 佔GDP好少咋;現在零售仆咗街, 靠夜市撐喎, 有條毛用咩?

引用:
原帖由 林燊 於 2023-11-29 23:59 發表

啲貨點對點運送就得,經香港轉口浪費資源,早就應該要預備貨運業被淘汰,另某發展……
李超人未來發展葵涌貨櫃塊地, 如黃埔花園, 依家洗鬼投地, 幾平都唔買吖!

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2023-11-30 00:21 發表

大陸人英文好過香港人, 鬼佬D普通話又好過香港人, 而家唔知香港人可以企響邊
正所謂逆水行舟, 不進則退, 就係香港人既寫照
香港人口充斥【老、窮、廢】, 有西競爭力咩?出手前, 先認清自家條件先!

引用:
原帖由 Regjamie 於 2023-11-30 00:57 發表

早兩天,個二哥叫弟弟返香港「面對一切」。其實計我話呢D small potato 返唔返冇乜所謂,但真真正正要面對香港一切既係一眾官員。正係得把口,又話重返舞台,又話連繫人,又話有D乜世界級活動舉辦。但數字不會呃人的。真係唔好掩耳盜鈴。呢個不是鈴,係喪鐘,響得好大聲了。與其花時間去有朋自太空來,不如你諗D實在D既野啦。Dllm 40幾個一個月去做迎賓!另外,而家區選,點會可能同國際賽撞期架!究竟班 ...
等於回歸後, 香港百廢待興, 老董仲嘥時間去迎接內地高官訪港;好快, 就爆發「亞洲金融風暴」, 香港人排住隊燒炭!

引用:
原帖由 泰安 於 2023-11-30 01:13 發表

近來陳恒鑌等多位親中建制派立法會議員,更建議搬遷優勢不再的葵青貨櫃碼頭,甚至併入大灣區其他貨櫃碼頭共同合作,冀成為最新一份《施政報告》所提到推動「大灣區航運協作」的計劃之一。

佢講得好岩呀,
將香港碼頭關閉直接了當比貨比珠海或深圳,
香港出入口商家先有肉食。
既然「人流」可以“兩地一檢”, 為何「貨流」不可呢?

引用:
原帖由 股神陳刀仔 於 2023-11-30 01:14 發表

將個貨櫃碼頭用黎開樓好過啦
塊地大到起十萬個單位都無問題
葵涌貨櫃碼頭塊地, 可建美孚既單位總數乘二;樓市仲有得炒, 死未?

引用:
原帖由 大條三文魚 於 2023-11-30 10:52 發表

外資一走 香港什麼都不是 
又話香港背靠祖國, 想窮都難既?

引用:
原帖由 焦急浪漫的主角 於 2023-11-30 10:10 發表

地產股市物流零售死晒,鄉港做番養豬種菜算吧
環保L求仁得仁~

引用:
原帖由 月之民 於 2023-11-30 10:09 發表

庫房赤字緊都仲唔肯放棄啲基建項目
仲要年年加公務員既人工
即係打市民既荷包黎奉獻佢地
官肥民瘦!

引用:
原帖由 paulso0526 於 2023-11-30 10:07 發表

內地碼頭又平又先進,先到內地碼頭,再轉陸路去香港好過。
北都之中小企, 進口數量有限, 自駕貨van、自取、自攜可以~

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2023-11-30 09:26 發表

拆貨櫃碼頭, 起居屋........事不宜遲
不能同意更多~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]