• 瀏覽: 28,756
  • 回覆: 166
  • 追帖: 1
停左佢 比深圳做, 幫/交比政府起簡約

引用:
原帖由 世界無奇不有 於 2023-11-29 23:17 發表

你唔好甘講,好多局長署長司長中大出身,經濟知識強勁,最緊要搞好夜市就得
講得啱,有夜市,就有前景,不會錯嘅
Go go go

角際轉運中心和角際金融中心,都係香港人嘅笑話!🫢🫢🫢

又有地方起公屋

起公屋

垃圾記者,妖惑人心

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2023-11-29 22:52 發表

『聯繫人』已是歷史名詞;香港人個腦袋真係26年不變!
係50年不變

起公屋

鹽田D貨櫃拖頭司機都冇野做,香港D更加唔使做

碼頭比人哥+23%玩死左啦 
碼頭費超貴, 剩係玩轉口.........如果我大陸有廠, 直接大陸碼頭走啦.......

家下人對MIC冇咁抗拒.......使咩玩轉口轉產地呢d 

香港只能做大灣區一個分支

引用:
原帖由 厲害了我的英國 於 2023-11-29 22:44 發表

香港業界憂慮港將不再是「超級聯繫人」,國際航運物流中心地位恐成「遺址」,近日更傳出香港葵青九號貨櫃碼頭被停用。天機攝

香港官員繼續吹噓香港是中國與世界的「超級聯繫人」。但據香港最新今年首10個月的貿易數據,對外貿易逆差繼續上升,同期貨櫃吞吐量按年跌約15%,低過1997年、2003年和2008年的重大經濟危機。有網民諷刺,香港又多了一個稱號,叫做「轉運港遺址」。

從周一拍攝攝到香港葵青九號 ...
大量空位可以有大量發展空間😊

收咁卵貴
開工班撚屌又成日罷工

引用:
原帖由 厲害了我的英國 於 2023-11-29 22:44 發表

香港業界憂慮港將不再是「超級聯繫人」,國際航運物流中心地位恐成「遺址」,近日更傳出香港葵青九號貨櫃碼頭被停用。天機攝

香港官員繼續吹噓香港是中國與世界的「超級聯繫人」。但據香港最新今年首10個月的貿易數據,對外貿易逆差繼續上升,同期貨櫃吞吐量按年跌約15%,低過1997年、2003年和2008年的重大經濟危機。有網民諷刺,香港又多了一個稱號,叫做「轉運港遺址」。

從周一拍攝攝到香港葵青九號 ...
其實十室九空並不是一朝一夕發生的事囉有做航運相關的人早十幾年前已經知。十幾年前D船公司辦公室會設係碼頭同旺區的甲級寫字樓,慢慢搬下搬下搬去觀塘,九龍灣次一級的地區。香港一個咁細的城市,從前物流能夠做到世界第一都係多得轉口中國內地。隨住內地愈來愈開放,貨櫃直接進口內地無需轉口,咁物流只會慢慢萎縮係必然發生的事。世界在變,一味淨係識食老本根本唔可行。無需轉口內地的話,香港根本無地理條件去做國際轉運中心。做唔到國際轉運中心,咪拆左D舊野去諗其他新野揾食囉大勢所趨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]