• 瀏覽: 28,755
  • 回覆: 166
  • 追帖: 1
人人都睇到現在香港乜環境啦…講到幾好都冇用相信香港好難去番以前嘅繁榮。睇下樓市,好多中小企頂唔住執咗,有財力嘅大公司又走或收縮香港真係好大獲。

用黎起樓,一於發展明日大葵

引用:
原帖由 厲害了我的英國 於 2023-11-29 22:44 發表

香港業界憂慮港將不再是「超級聯繫人」,國際航運物流中心地位恐成「遺址」,近日更傳出香港葵青九號貨櫃碼頭被停用。天機攝

香港官員繼續吹噓香港是中國與世界的「超級聯繫人」。但據香港最新今年首10個月的貿易數據,對外貿易逆差繼續上升,同期貨櫃吞吐量按年跌約15%,低過1997年、2003年和2008年的重大經濟危機。有網民諷刺,香港又多了一個稱號,叫做「轉運港遺址」。

從周一拍攝攝到香港葵青九號 ...
同李家超特首唱反調,點解國安唔拉?

早兩天,個二哥叫弟弟返香港「面對一切」。其實計我話呢D small potato 返唔返冇乜所謂,但真真正正要面對香港一切既係一眾官員。正係得把口,又話重返舞台,又話連繫人,又話有D乜世界級活動舉辦。但數字不會呃人的。真係唔好掩耳盜鈴。呢個不是鈴,係喪鐘,響得好大聲了。與其花時間去有朋自太空來,不如你諗D實在D既野啦。Dllm 40幾個一個月去做迎賓!另外,而家區選,點會可能同國際賽撞期架!究竟班官有冇心做呢?所謂見微知著,真係對唔對得住香港人。

引用:
原帖由 $navyseals 於 2023-11-29 23:27 發表

香港已毫無價值,貨物多數經好得多嘅鹽田港了
鹽田港效率高、人工平, 港口費又低~

中國入世後, 無需在香港加工、利用香港配額, 邊個生產商仲會經葵涌出口finished goods?

引用:
原帖由 garoaida 於 2023-11-29 23:55 發表

地攤經濟都死鬼埋
過往, 零售好景時, 佔GDP好少咋;現在零售仆咗街, 靠夜市撐喎, 有條毛用咩?

引用:
原帖由 林燊 於 2023-11-29 23:59 發表

啲貨點對點運送就得,經香港轉口浪費資源,早就應該要預備貨運業被淘汰,另某發展……
李超人未來發展葵涌貨櫃塊地, 如黃埔花園, 依家洗鬼投地, 幾平都唔買吖!

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2023-11-30 00:21 發表

大陸人英文好過香港人, 鬼佬D普通話又好過香港人, 而家唔知香港人可以企響邊
正所謂逆水行舟, 不進則退, 就係香港人既寫照
香港人口充斥【老、窮、廢】, 有西競爭力咩?出手前, 先認清自家條件先!

再咁搞落去,好快大蕭條

有地起樓啦😂

引用:
原帖由 Regjamie 於 2023-11-30 00:57 發表

早兩天,個二哥叫弟弟返香港「面對一切」。其實計我話呢D small potato 返唔返冇乜所謂,但真真正正要面對香港一切既係一眾官員。正係得把口,又話重返舞台,又話連繫人,又話有D乜世界級活動舉辦。但數字不會呃人的。真係唔好掩耳盜鈴。呢個不是鈴,係喪鐘,響得好大聲了。與其花時間去有朋自太空來,不如你諗D實在D既野啦。Dllm 40幾個一個月去做迎賓!另外,而家區選,點會可能同國際賽撞期架!究竟班 ...
等於回歸後, 香港百廢待興, 老董仲嘥時間去迎接內地高官訪港;好快, 就爆發「亞洲金融風暴」, 香港人排住隊燒炭!

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2023-11-30 01:05 發表

香港人口充斥【老、窮、廢】, 有西競爭力咩?出手前, 先認清自家條件先!
已經不斷輸入專才
可能未夠
要加大力度

退休嘅搬去肇慶惠州中山
騰空位置比年輕嘅新香港人
雙贏
讓中央更加安心

香港還是有救的

近來陳恒鑌等多位親中建制派立法會議員,更建議搬遷優勢不再的葵青貨櫃碼頭,甚至併入大灣區其他貨櫃碼頭共同合作,冀成為最新一份《施政報告》所提到推動「大灣區航運協作」的計劃之一。

佢講得好岩呀,
將香港碼頭關閉直接了當比貨比珠海或深圳,
香港出入口商家先有肉食。

將個貨櫃碼頭用黎開樓好過啦
塊地大到起十萬個單位都無問題

引用:
原帖由 泰安 於 2023-11-30 01:13 發表

近來陳恒鑌等多位親中建制派立法會議員,更建議搬遷優勢不再的葵青貨櫃碼頭,甚至併入大灣區其他貨櫃碼頭共同合作,冀成為最新一份《施政報告》所提到推動「大灣區航運協作」的計劃之一。

佢講得好岩呀,
將香港碼頭關閉直接了當比貨比珠海或深圳,
香港出入口商家先有肉食。
既然「人流」可以“兩地一檢”, 為何「貨流」不可呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]