• 瀏覽: 13,622
  • 回覆: 77
+3
致 施永青:

你口口聲聲話ccl 逾六年半的新低 高位已跌兩成

請問你為何封口不題2017年甚至之前開始升了不該升的數目

一切高位只是高中樓閣 為什麼要托價在這虛幻的價格?

好多間舖交緊租呢

Yes

點解之前升唔叫加辣?

呢件真係垃圾

引用:
原帖由 CT0 於 2023-11-28 08:41 發表

點解之前升唔叫加辣?
咪係

點解唔叫政府控制升覆 因為到時爆左政府同市民要付出沉重代價

透支了10年!始終要還 😎

引用:
原帖由 dewet 於 2023-11-28 08:34 發表

致 施永青:

你人工廿年加咗二倍,而家經濟差,點解又唔減返去廿年前?

引用:
原帖由 dewet 於 2023-11-28 08:34 發表

致 施永青:

仲有AA不該收的佣金.....

引用:

致 施永青:

為什么不該升?
以淡淡今天的數學理據,定期5%,租金3%,所以樓價一年要跌10%(唔係好明,個差只係2%,比夠5%,點解會跌多過個差?無所謂,先用淡淡智慧)

之前二十年,定期1%,租金5%(有槓桿效果),所以樓價應該每年升10%,20年就200%
所以今天的樓價仍是低估了,未反應之前的情況😂😂😂

20年升左10倍不提

點解香港樓市會升,雲兄格sir一早有講

雲在青天水在瓶2009-09-02 12:19:09

在聯匯制度下,香港沒有自己的貨幣政策,匯率跟隨美元穩定在一定的區域內。對弱小的金融體系來說,這樣的好處是可保持金融體系的穩定,但壞處則是加大了資産價格的波動性。

97年亞洲金融風暴發生後, 港元本應隨經濟下滑而貶值, 但因聯匯的因素, 幣值不可貶, 於是唯有資產貶值, 樓價最多跌了7成.

08年美國金融海嘯發生後, 港元本應隨經濟的相對穩定而升值, 但因聯匯因素, 幣值不可升, 於是唯有資產升值. 這次升浪會升多少, 暫時無人計得出來, 但我相信, 隨著美元中長期向下的走勢, 這一輪樓價的升幅, 會升到你唔信!

引用:
原帖由 esprithk 於 2023-11-28 08:36 發表

好多間舖交緊租呢
AA 鋪重多過7-11,香港700萬人點解要有3萬個AA,用AA來送飯?定月月買/租層樓?

為什么不該升?
以淡淡今天的數學理據,定期5%,租金3%,所以樓價一年要跌10%(唔係好明,個差只係2%,比夠5%,點解會跌多過個差?無所謂,先用淡淡智慧)

之前二十年,定期1%,租金5%(有槓桿效果),所以樓價應該每年升10%,20年就200%
所以今天的樓價仍是低估了,未反應之前的情況😂😂😂

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-11-28 09:38 發表

你人工廿年加咗二倍,而家經濟差,點解又唔減返去廿年前?
晤駛噤大反應

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]