• 瀏覽: 4,823
  • 回覆: 18
我有三份保險, 係美金結算。
但MPF, 我用恒生, 佢無得選美金結算!

引用:
原帖由 lancewong132 於 2023-11-24 04:09 發表

笑死街坊咩

香港設立MPF嘅時候,
早已經決定所有基金都係以港元為做貨幣單位,
你話轉就轉?
你邊位呀?

引用:
原帖由 lancewong132 於 2023-11-24 04:09 發表

如果你MPF買美股基金,咁就已經係揸美金啦,咁你使乜擔心?
又或者你買歐股基金,咁咪揸euro囉。

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-24 11:02 發表

唔係咁嘅玩法,
你講嗰啲係要用港元轉換成美元/歐元先可以買,
調轉你要提取亦唔可以直接提取美元/歐元,一定要兌換港元!

引用:
原帖由 BNOer好折墮 於 2023-11-24 14:03 發表

唔係咁嘅玩法,
你講嗰啲係要用港元轉換成美元/歐元先可以買,
調轉你要提取亦唔可以直接提取美元/歐元,一定要兌換港元!
咁如果你好似巴菲特咁,買咗美股就長揸幾十年,咁你咪等於長揸美金囉。到你起番啲MPF嘅時候,咪等港紙低嘅時候轉換囉,然後提晒出嚟,然後再放入銀行轉做美金。

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-24 11:02 發表

我已轉哂美股基金, 就係驚到時脫鈎, 拎返港紙都變廢紙!

引用:
原帖由 lancewong132 於 2023-11-24 19:00 發表

我已轉哂美股基金, 就係驚到時脫鈎, 拎返港紙都變廢紙!
你掉轉咗諗呀?
如果到時港紙唔值錢,你啲美金咪值錢囉,夠鐘就即刻喺mpf提哂出嚟,即刻港紙轉哂美金,一兩日間,你蝕得幾多錢?

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-24 19:30 發表

你掉轉咗諗呀?
如果到時港紙唔值錢,你啲美金咪值錢囉,夠鐘就即刻喺mpf提哂出嚟,即刻港紙轉哂美金,一兩日間,你蝕得幾多錢?
如果今日拎, 明日已經跌一半, 咁就死得啦!

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-24 19:30 發表

你掉轉咗諗呀?
有啲YC幻想空間係無限嘅!

引用:
原帖由 lancewong132 於 2023-11-25 05:09 發表

如果今日拎, 明日已經跌一半, 咁就死得啦!
創作力量同幻想,會嚇我一跳

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-24 17:28 發表

咁如果你好似巴菲特咁,買咗美股就長揸幾十年,咁你咪等於長揸美金囉。到你起番啲MPF嘅時候,咪等港紙低嘅時候轉換囉,然後提晒出嚟,然後再放入銀行轉做美金。
呢個係逃脫離咗現實嘅玩法,
除咗投資物業,
有邊個會投資一樣嘢幾十年?

引用:
原帖由 BNOer好折墮 於 2023-11-25 09:50 發表

呢個係逃脫離咗現實嘅玩法,
除咗投資物業,
有邊個會投資一樣嘢幾十年?
巴菲特

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-25 10:13 發表

巴菲特
................................
用人哋嘅錢去玩,
同用自己嘅錢去玩,
兩回事嚟

引用:

你攞出嚟先轉美金啦。。。

引用:
原帖由 g6436a1e64b83 於 2024-1-9 12:55 發表

你攞出嚟先轉美金啦。。。
鬼唔知咩, 未夠秤, 唔俾拎!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]