• 瀏覽: 4,406
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
我同一個內地朋友合作開公司
都營運左一年多啲,大部份營業額都係我做晒咁,而佢就冇乜營業額,佢係遙距式工作,所以唔喺香港工作。
而大家嘅毎月收入係扣除公司開資之後,大家50/50。
由於佢真係冇乜生意,令到我就算做好多生意扣除開支再分一半都係得返好少比我自己,有時連收入都冇,我覺得好吃力,有提出過不如以佣金形式分帳,不過佢就唔同意因為佢認為咁樣大家會變得好現實同唔可以長久合作。
但其實如果出年都係咁樣,我繼續做黎都冇乜意思,點樣長久合作呢?因為真係工作同收入唔成正比。

大家認為拆夥定定佣金形式分帳?定點樣分帳好?
而公司註冊董事同股東都係得我自己個名,因為佢唔係香港人,可能佢之前驚有佢名,佢要喺香港或者要內地要交好重稅。

引用:
原帖由 leekimkim93 於 2023-11-16 01:25 發表

我同一個內地朋友合作開公司
都營運左一年多啲,大部份營業額都係我做晒咁,而佢就冇乜營業額,佢係遙距式工作,所以唔喺香港工作。
而大家嘅毎月收入係扣除公司開資之後,大家50/50。
由於佢真係冇乜生意,令到我就算做好多生意扣除開支再分一半都係得返好少比我自己,有時連收入都冇,我覺得好吃力,有提出過不如以佣金形式分帳,不過佢就唔同意因為佢認為咁樣大家會變得好現實同唔可以長久合作。
但其實如果出年都係咁 ...
出份糧保障自己生活先 或者叫佢退股囉

找第二個合夥人

引用:
原帖由 宇宙可愛的小你 於 2023-12-1 00:15 發表

找第二個合夥人
點樣罷免佢?

以為你在大陸開公司。香港開公司使咩靠大陸人?

引用:
原帖由 建築業新丁 於 2023-12-9 22:23 發表

以為你在大陸開公司。香港開公司使咩靠大陸人?
咁而家可以點?

另起爐灶,將生意搬去另一間公司,之後話close間公司

引用:
原帖由 leekimkim93 於 2023-12-13 02:19 發表

咁而家可以點?
執左佢囉, 一拍二散  
反面

引用:
原帖由 始作桶者 於 2023-12-13 18:13 發表

執左佢囉, 一拍二散  
反面
因為有其人事關係,所以又唔想搞到咁極端

引用:
原帖由 leekimkim93 於 2023-12-14 14:19 發表

因為有其人事關係,所以又唔想搞到咁極端
你要問下會計,開多間公司要駛幾多錢,再同樣你要去諗下點同個大陸朋友講,再咁落去,佢都做得沒意思,不過,依家大陸咁既環境,可能十年八年都有可能,你自己做咩生意架?點解個大陸朋友搵唔到客,你又搵到客咁鬼騎呢?

什么行業的,對軟件行業有興趣嗎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]