• 瀏覽: 7,670
  • 回覆: 82
東涌臨海住宅地流標,政府稱適時重推
http://www.etnet.com.hk/www/tc/n ... newsid=ETN331101565

經濟通通訊社1日專訊》東涌第106B區的東涌市地段第55號的住宅地流標,地政總署稱,因地價標金未達到政府就該用地所定的底價,所以不接納所接獲的4份標書。
  政府發言人表示,不會就投標者出價的考慮作出揣測。出價往往視乎種種因素,例如投標者如何評估用地的吸引力和市場情況,以及其企業情況及發展策略等。政府會密切留意市場情況,適時公布重新推出該幅用地的具體安排。其土地政策目標是提供持續和穩定的土地供應,不會因為短期的市場波動所影響,並會繼續多管齊下,確保私營房屋土地供應穩定。

😰😰😰預示樓價有排跌

又賣唔出,
政府財赤又進一步惡化。

引用:
原帖由 onnam 於 2023-11-1 18:32 發表

又賣唔出,
政府財赤又進一步惡化。
最驚佢亂咁徵稅

其實發展商都驚自己手頭上既樓賣唔去

點解政府會覺得佢地會用正常價買?

又係攪笑

係政府心頭高啫。

不是改劃作興建公營房屋嗎?

可能有人出五百蚊尺?

引用:
原帖由 worhaha 於 2023-11-1 18:44 發表

其實發展商都驚自己手頭上既樓賣唔去

點解政府會覺得佢地會用正常價買?

又係攪笑
你問777啦;佢話造出既大嶼土地, 可以賣到錢架!

引用:
原帖由 subprimer 於 2023-11-1 18:51 發表

可能有人出五百蚊尺?
一定係李黃瓜~

新市鎮,交通網絡發展成熟,人口年青,各大中小地產商都無興趣發展。
係極壞消息!

正苦原來係超級大淡友

流標只是代表定價太高。  應該零底價拍賣先合理。

引用:
原帖由 douglaslui 於 2023-11-1 18:49 發表

係政府心頭高啫。
or 發展商出價太低

引用:
原帖由 douglaslui 於 2023-11-1 18:49 發表

係政府心頭高啫。
發展商自己買地就要求打三折,賣樓就只系打7折?!

吸盡香港納稅人的錢,永續地產霸權?

引用:
原帖由 chusteve 於 2023-11-1 19:18 發表

流標只是代表定價太高。  應該零底價拍賣先合理。
甘發展商應該0蚊尺賣樓啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]