• 瀏覽: 9,925
  • 回覆: 11
本主題由 WYJIMMY 於 2023-11-24 17:10 移動
與媽有一細單位公屋同住,佢都70幾歲,所以加咗我名繼承,但地方非常之細。
趁樓價跌,我哋考慮上車,應該用公屋換二手未補地價居屋,還是買私樓好?

同問

如樓價跌,一定私樓,整體來說私樓環境比居屋好,如新式的有落地玻璃、露台、會所。但管理費較貴。

引用:
原帖由 啟德之星 於 2023-11-6 22:44 發表

如樓價跌,一定私樓,整體來說私樓環境比居屋好,如新式的有落地玻璃、露台、會所。但管理費較貴。
但係私樓管理費貴好多wor

引用:
原帖由 nch862002 於 2023-11-20 18:13 發表

但係私樓管理費貴好多wor
仲有維修開支都幾貴吓。

引用:
原帖由 dg141214 於 2023-10-23 18:39 發表

與媽有一細單位公屋同住,佢都70幾歲,所以加咗我名繼承,但地方非常之細。
趁樓價跌,我哋考慮上車,應該用公屋換二手未補地價居屋,還是買私樓好?
真心問. 70幾歲戶主都換到? 
你應該只係家庭成員

引用:
原帖由 ympeter2010 於 2023-12-5 17:28 發表

真心問. 70幾歲戶主都換到? 
你應該只係家庭成員
係家庭成員,但如果長者過身,家庭成員有冇得繼承?

引用:
原帖由 dg141214 於 2023-12-5 17:34 發表

係家庭成員,但如果長者過身,家庭成員有冇得繼承?
唔知  你最好問下7X 係咪都買到 
HOUSING 照保可供20年
因為戶主一定係業主
你媽個名買但C底下可第2個人供

引用:
原帖由 ympeter2010 於 2023-12-6 14:29 發表

唔知  你最好問下7X 係咪都買到 
HOUSING 照保可供20年
因為戶主一定係業主
你媽個名買但C底下可第2個人供
戶主唔使一地要做業主

你情況買近香港深圳樓最好,又不駛還公屋,又買到樓

引用:
原帖由 iwyk4 於 2023-12-9 17:29 發表

戶主唔使一地要做業主
咁係咪都仲一樣HOUSING 擔保 ?如果唔想自己名
咁戶主係老媽 70幾都仲做到MORTGAGE? HOUSING 擔?

引用:
原帖由 ympeter2010 於 2023-12-13 10:15 發表

咁係咪都仲一樣HOUSING 擔保 ?如果唔想自己名
咁戶主係老媽 70幾都仲做到MORTGAGE? HOUSING 擔?
二手都有房委會擔保,不過要睇“樓齡”,直接問銀行啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]