• 瀏覽: 3,128
有啲關於公屋除名加名問題,希望各位指點迷津🙏🏻

背景:
-本人同媽(戶主)住2-3人單位
-未婚妻一家4口(戶主65歲以上)住唔知幾人單位
-本人會係12月中同未婚妻簽紙
-我媽(戶主)於上星期離世(尋日先拎死亡證)
-未婚妻有同朋友係出面租咗個地方兩邊住,但銀行地址係寫朋友果邊地址
 

問題
1.想請教各位,依家由於我媽離世,需要改我做戶主,咁我需要幾耐時間內去處理?

2.由於我住2-3人單位,如果唔盡快加返未婚妻個名,係唔係會好快被搬走?

3.未婚妻需要係佢果邊除名,係咪只需填HD422同租約最後一頁嘅副本就可以?仲需要交咩文件(例如同資產或入息相關嘅文件)?由於未結婚,所以未有結婚證書;另外除名後會唔會有其他審查,我只知可能會家訪,睇會唔會仲住係到,但戶主近70歲,會唔會唔點郁佢?

補充
-係媽病危時有問過屋署經理,如果媽離世,我要轉做戶主咁點?經理話就要做入息同資產審查。同時我都有講我12月結婚,所以又要加名,咁經理話都要問下可唔可以一齊過做審查。暫時到依家經理未覆我。

[ 本帖最後由 Hang110 於 2023-10-21 13:29 編輯 ]



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]