• 瀏覽: 11,760
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 nelshen 於 2023-10-3 18:35 發表

係囉係囉、內銀遲啲有10厘11厘、越嚟越高添、不過係用之前派嘅息同之後潛水股價比,唔等於未來實際派息率
咁睇下你幾錢買入,對我嚟講收咗十年息,好多成本價變咗一兩蚊都唔使,咁我就好樂意繼續揸落去

引用:
原帖由 kingofpower 於 2023-10-4 12:52 發表

香港人北上深圳食野, 就是除了買野淘平一半外, 連食都想平一半 !!!!!!!
食/買 平一半
交租???? 開玩笑
不是齋講深圳, 去日本食碗拉麵都平一半, 代表甚麼 ???
香港食/買都冇競爭力, 住??? 大陸遊客一晚都唔想住香港, 上深圳住酒店
完全贊成,如果唔係香港有份工做緊,真係另願去其他地方都唔留係香港生活,無嘢值得留戀!

引用:
原帖由 takkimok 於 2023-10-3 15:06 發表

銀行數冚數年代嚟緊就真,畀咁高息你,錢從何來?簡單啲講,個個贏錢,邊個輸錢呀?
借銀行錢果班輸 總有D人會借錢既

引用:
原帖由 fyuft486 於 2023-10-3 21:17 發表

90後, 要背起樓價火棒, 生產力不足, 人口老化等前代留下的惡果 

炒樓? 早兩三年入市既依家起碼蝕10%
炒股? 供樓都分分鐘都去左一半收入, 邊有錢買股, 有錢買既哩兩三年大多都會蝕
收息? 本都就尼唔夠花費

所以有時真係唔怪得後生一代心灰意冷 

如果係躺開平既反而避開晒以上既資本收割, 唔買樓只跟父母住(避開樓價負資產 ...
後生買唔起樓唔係香港獨有問題,只係黃屍傳媒唔報其他地區同樣問題

我加 台 親友 冇香港後生咁幸福有老豆靠比首期

你估佢地屋平? 不吃不喝都買唔起

引用:
原帖由 takkimok 於 2023-10-3 15:06 發表

銀行數冚數年代嚟緊就真,畀咁高息你,錢從何來?簡單啲講,個個贏錢,邊個輸錢呀?
會唔會有銀行執笠架

引用:
原帖由 香港年輕人 於 2023-10-3 14:18 發表

所以知我地90後有幾撚慘啦?炒樓?讀緊書,炒股?含得撚。收息?本呢?做生息?難上加難
妖!
冇父蔭就一定果汁橡皮糖,有d都有好嘅,爺嫲丶姑媽丶爸爸丶叔叔都得佢一個後輩,個個百年之後,d錢物業留曬比佢,日日R春過世,做全職後輩。

引用:

含大不還,銀行咩數,咩唔L到,仲唔著草?

引用:
原帖由 stevews 於 2023-10-3 13:19 發表

好難講,連碧桂園都就嚟執笠
中移動同內銀係中國政府既野黎...... 呢d都出事即係含球鏟咁濟

bid貴完同恆大唔屬於中國政府既野,呢d係諗住有鳩班企業家攪,點知呢班撚樣為左自肥攪到一獲泡

引用:
原帖由 shum07 於 2023-10-5 13:45 發表

中移動同內銀係中國政府既野黎...... 呢d都出事即係含球鏟咁濟

bid貴完同恆大唔屬於中國政府既野,呢d係諗住有鳩班企業家攪,點知呢班撚樣為左自肥攪到一獲泡
內銀,中移動呢 d 唔可以當普通股票咁睇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]