• 瀏覽: 11,763
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 hingfai709a 於 2023-10-3 14:54 發表

20 蚊 4 粒燒賣, 肯定好賺啲
又是那個老問題, 超市又好網購又好, 魚肉燒賣很便宜
但你死要交貴租
甚至網紅/KOL 露兩球, 100蚊4粒都照買
是你自己甘心受騙, 転過頭就去賴通漲高企

"蠢死"就不要去賴通漲

AV 女優夠日日拍4仔 免費比你地睇
倒不如你地 衣食住行 開支都比她 抽水
通漲是由 受騙程度 產生的

引用:
原帖由 stevews 於 2023-10-3 10:18 發表

冇錯,我同老婆一千萬現金,八百萬都係內銀股中移動等,一年收8/9厘息,80萬好夠洗,所以我哋已經學會坐食山崩,除非內銀同中移動執笠如果唔係收息8年可以返本
轉頭1供10就老破

引用:
原帖由 精明投資者 於 2023-10-3 10:19 發表

如果呢 d 都執笠,你話呢個世界會變成點
當然唔會執笠,因為會供股集資,1供10都幾甘,多謝股東支持😉

銀行 tier 1 capital 很接近10% 就很有機會供股
至於 net cash 的941 供股機會接近 0
市場上最大機會供股就是那些地主股, 大多債務累累, 2022/10後一炒番起,  領展第1個就供股
最需要擔心供股 是中港地主股

引用:
原帖由 stevews 於 2023-10-3 10:18 發表

冇錯,我同老婆一千萬現金,八百萬都係內銀股中移動等,一年收8/9厘息,80萬好夠洗,所以我哋已經學會坐食山崩,除非內銀同中移動執笠如果唔係收息8年可以返本
係囉係囉、內銀遲啲有10厘11厘、越嚟越高添、不過係用之前派嘅息同之後潛水股價比,唔等於未來實際派息率

jpex 二十九厘

引用:
原帖由 香港年輕人 於 2023-10-3 14:18 發表

所以知我地90後有幾撚慘啦?炒樓?讀緊書,炒股?含得撚。收息?本呢?做生息?難上加難
妖!
90後, 要背起樓價火棒, 生產力不足, 人口老化等前代留下的惡果 

炒樓? 早兩三年入市既依家起碼蝕10%
炒股? 供樓都分分鐘都去左一半收入, 邊有錢買股, 有錢買既哩兩三年大多都會蝕
收息? 本都就尼唔夠花費

所以有時真係唔怪得後生一代心灰意冷 

如果係躺開平既反而避開晒以上既資本收割, 唔買樓只跟父母住(避開樓價負資產同月供一半有特既洗費), 唔買股(避開老美加息收割全球, 反手再做埋定期)

哩段時間都係預世界政治角力, 各不相讓, 留現金吧

引用:
原帖由 stevews 於 2023-10-3 13:19 發表

好難講,連碧桂園都就嚟執笠
BGY 唔係國企

如果老尾繼續加息至7%, 內銀股價將會暴跌30-50%, 因為7%喺無風險收益,內銀要提供另外的7-8%淨收益就需要將股價跌去一半先得!!!

引用:
原帖由 kingofpower 於 2023-10-3 15:10 發表

又是那個老問題, 超市又好網購又好, 魚肉燒賣很便宜
但你死要交貴租
甚至網紅/KOL 露兩球, 100蚊4粒都照買
是你自己甘心受騙, 転過頭就去賴通漲高企

"蠢死"就不要去賴通漲
你講緊乜呀? 100蚊4粒燒賣, 呢個成功例子, 係因為檔主轉數快, 化危為機, 做生意能夠做到咁, 勝過坐定定收息好多

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2023-10-4 11:10 發表

你講緊乜呀? 100蚊4粒燒賣, 呢個成功例子, 係因為檔主轉數快, 化危為機, 做生意能夠做到咁, 勝過坐定定收息好多
任何一個人只要願意隨時隨地也可以買到幾毫子粒的魚肉燒賣,但你鍾意用10蚊買1粒,只代表你on9
至於on9的程度,甚至可以是100蚊粒,1億元1粒也可以,一千元鈔票也可以當柴燒來煲綠豆沙
on9的事情多數只是剎那衝動,不可以持久

引用:
原帖由 kingofpower 於 2023-10-4 12:07 發表

任何一個人只要願意隨時隨地也可以買到幾毫子粒的魚肉燒賣,但你鍾意用10蚊買1粒,只代表你on9
而家講緊做生意嗰個轉數快啫, 請唔好人身攻擊

香港很多白痴生意, 就是1千蚊淘件貨返來, 標價2千(水貨冇保養), 搏一件白痴衝埋來
但你有冇想過交租那位才是真正的白痴

引用:
原帖由 kingofpower 於 2023-10-4 12:42 發表

香港很多白痴生意, 就是1千蚊淘件貨返來, 標價2千(水貨冇保養), 搏一件白痴衝埋來
但你有冇想過交租那位才是真正的白痴
香港人北上深圳食野, 就是除了買野淘平一半外, 連食都想平一半 !!!!!!!
食/買 平一半
交租???? 開玩笑
不是齋講深圳, 去日本食碗拉麵都平一半, 代表甚麼 ???
香港食/買都冇競爭力, 住??? 大陸遊客一晚都唔想住香港, 上深圳住酒店

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]