• 瀏覽: 61,381
  • 回覆: 366
  • 追帖: 2
如題!
最近有啲想搬出去住,錢同埋大細問題有少少想揀住村屋
但係村屋出入如果要平嘅話就會再偏僻啲,想問吓大家村屋仲有冇其他缺點?
冇𨋢冇會所冇看更呢啲唔計啦…
如果村屋多缺點我就可能會滅火唔諗住村屋啦

打風落大雨之下精彩囉

引用:
原帖由 冗員七號 於 2023-8-24 14:57 發表

打風落大雨之下精彩囉
又係喎,連天台嘅話仲精彩…

有D村屋冇駁屎渠.要用化糞池,定期有車到屋吸屎...

我住過元朗村屋, 也好彩在山竹打到來前搬走, 否則好大鑊 

引用:
原帖由 SO俾您 於 2023-8-24 14:56 發表

如題!
最近有啲想搬出去住,錢同埋大細問題有少少想揀住村屋
但係村屋出入如果要平嘅話就會再偏僻啲,想問吓大家村屋仲有冇其他缺點?
冇𨋢冇會所冇看更呢啲唔計啦…
如果村屋多缺點我就可能會滅火唔諗住村屋啦
1. 噪音,EG , 狗吠、隔離屋開P/ 樓上夜晚開洗衣機
2. 蛇蟲鼠蟻、野狗野生動物。你比狗咬過未  
3. 物品運輸, EG, 叫外賣、買大件傢C, 收淘寶
4. 朋友家人來探你,車泊邊??
5.買野唔方便,隨時得間村口士多

而家樓價跌咁多,仲要睇村屋?

有啲村屋聽講上網費好貴。

引用:
原帖由 medp111 於 2023-8-24 15:15 發表

有啲村屋聽講上網費好貴。
有D地方只有網上爬8M(所謂)寬頻

有車就零缺點!

引用:
原帖由 冗員七號 於 2023-8-24 15:23 發表

有啲地方好似話要千千聲個月,係咪真係咁貴嫁。

蚊。。做齊都有蚊跟入屋, 沿路亦有蚊。

大把村屋係港鐵站隔離,就算山旮旯都會自己揸車,隨時方便過搭巴士。
管理處熱線係999
所有野要親力親為,倒垃圾定期吸化糞渠,有噪音樓上滴水要親自去屌
地權複雜就算屋苑式隨時都變冇管理
九成住戶都養狗,個個早出晚歸,啲狗屎狗尿曬到乾無人理,周圍狗屎狗尿味!一有陌生人就大合奏。

經常聽到附近有老爆案發生。
蛇蟲鼠蟻特別多,要長期關蚊網。
私隱度低,低層長期關窗簾
高層夏天交電費交到窮
我住了6年,退休我會揀村屋,工作中不了。

引用:
原帖由 冗員七號 於 2023-8-24 15:23 發表

可以用5G

貴少少簡D交通方便,治安好D,都諗唔到有乜唔好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]