• 瀏覽: 30,044
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
+9
問以下問題

同黃㽣英好大仇口

佢點答

信真大師刀要諗諗再諗諗諗

何況係通信軟件中的某某某某某大師

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 11-6-2023 10:31 發表

香港股市雞股搭棚股比比皆是
偏偏證監會完全唔理
睇啲舊片,以前一間公司要上市,係要睇過去三年盤數,但而家一間公司要上市,可以係蝕緊錢都照批上市掛牌掠水既,結果呢兩年凡係新股例必破發,最明顯咪係啲B仔股囉,仲有一隻擺明係係妖股既快狗打車,上市至今就黎一年,由22蚊跌到落而家1.56,從來都無升返上黎,又無工具做淡,坐緊艇嗰班就黎沉到落底啦

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2023-6-12 09:18 發表

睇啲舊片,以前一間公司要上市,係要睇過去三年盤數,但而家一間公司要上市,可以係蝕緊錢都照批上市掛牌掠水既,結果呢兩年凡係新股例必破發,最明顯咪係啲B仔股囉,仲有一隻擺明係係妖股既快狗打車,上市至今就黎一年,由22蚊跌到落而家1.56,從來都無升返上黎,又無工具做淡,坐緊艇嗰班就黎沉到落底啦
為求IPO條數,EXHK可以去到幾盡,大家𢤦的!Hello Hong Kong, 「齊齊」說好香港金融故事!

大C

應該x佢老x後就收線

引用:
原帖由 ke2011 於 12-6-2023 09:26 發表

為求IPO條數,EXHK可以去到幾盡,大家𢤦的!Hello Hong Kong, 「齊齊」說好香港金融故事!
凡官皆廢,我唔會再信金鐘堆填區班垃撚圾講既廢話,好多嘢都有眼睇,事實勝於鳩噏

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2023-6-12 09:18 發表

如果要睇3年
美團收皮N世了
仲話宜家過百蚊藍籌

引用:
原帖由 BigJ 於 2023-6-11 12:56 發表

調硏金股, 真係好勁!!!!!
但2469今日真係爆升
我上星期7.8入,今日9蚊走
20000股執返成皮嘢叫雞

咁都信

咁你有冇係上星期0.4x買隻2433, 今日0.7走?

大C?

引用:

所以呢,你話係咪政府助長呢啲雞股搭棚, 吸血吸散戶錢嗎,我就話係, 我唔理你用啲乜嘢好聽嘅理由,畀呢啲公司上市,呢啲公司根本就唔係正經集資, 根本就係畀呢啲公司給散戶血。 你估政府唔知咩, 佢一定知,不過有其他目的照批啫。 我呢方面研究咗好耐,你估做財經官員真係做財經咩!

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 12-6-2023 14:49 發表

所以呢,你話係咪政府助長呢啲雞股搭棚, 吸血吸散戶錢嗎,我就話係, 我唔理你用啲乜嘢好聽嘅理由,畀呢啲公司上市,呢啲公司根本就唔係正經集資, 根本就係畀呢啲公司給散戶血。 你估政府唔知咩, 佢一定知,不過有其他目的照批啫。 我呢方面研究咗好耐,你估做財經官員真係做財經咩!
好簡單一樣嘢,就係前年嗰隻劏房波無啦啦加印花稅,由0.1%加到0.13%,即係乞衣兜裡拿飯食,嗰個金融界「已完」連聲都唔敢出,自此我無再炒正股,只炒衍生工具,就算你買隻盈富擺係度都唔洗交印花稅囉

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2023-6-12 19:55 發表

好簡單一樣嘢,就係前年嗰隻劏房波無啦啦加印花稅,由0.1%加到0.13%,即係乞衣兜裡拿飯食,嗰個金融界「已完」連聲都唔敢出,自此我無再炒正股,只炒衍生工具,就算你買隻盈富擺係度都唔洗交印花稅囉
我同你一樣, 我只係會買2800同3033
除非係賣PUT接返黎
如果唔係唔會再買正股

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]