• 瀏覽: 11,272
  • 回覆: 78
  • 追帖: 4
煩請師兄指點, 以港元做三個月美元定存享年息5厘計, 到期後即兌回港元, 不計港匯升跌, 銀行食差價大約是本金多少%, 扣除銀行食差價後, 實際年利率是多少厘?謝謝!🙏

以下是最近銀行標示三個月美元定存年利率
https://wealth.hket.com/article/ ... d=202303313_600.png

每間銀行差價都唔同 你唔係要人同你計晒咁多間掛

引用:
原帖由 fate3609 於 2023-3-31 13:58 發表

每間銀行差價都唔同 你唔係要人同你計晒咁多間掛
咁就更加要計, 客戶有權知那間銀行食水深那間食水淺

引用:
原帖由 御用拗頸王 於 2023-3-31 14:04 發表

咁就更加要計, 客戶有權知那間銀行食水深那間食水淺
咁你應該叫銀行幫你計
定係呢到有銀行職員幫你計

引用:
原帖由 fate3609 於 2023-3-31 14:06 發表

咁你應該叫銀行幫你計
定係呢到有銀行職員幫你計
我問過, 銀行職員支吾以對, 話電腦出嘅!仲叫我到期後渣住美元等佢升夠才換港元, 我看他想轉移視線, 唔想比人知他們食多少差價。

樓主, 乜你識得呢版有人嘅真正身份, 係banker 嚟咩? 點解你唔直接去問銀行呢?

引用:
原帖由 御用拗頸王 於 2023-3-31 14:11 發表

我問過, 銀行職員支吾以對, 話電腦出嘅!仲叫我到期後渣住美元等佢升夠才換港元, 我看他想轉移視線, 唔想比人知他們食多少差價。
網上睇到佢地匯率 唔知唔知差價幾多

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2023-3-31 14:17 發表

樓主, 乜你識得呢版有人嘅真正身份, 係banker 嚟咩? 點解你唔直接去問銀行呢?
No, 我要知道銀行公會有無規定此差價%, 若無, 我就建議銀行公會立例規定此差價%, 以免銀行混水摸魚, 或者規定每間銀行都要講明此差價%以提供充足資訊給投資者。

引用:
原帖由 御用拗頸王 於 2023-3-31 13:15 發表

煩請師兄指點, 以港元做三個月美元定存享年息5厘計, 到期後即兌回港元, 不計港匯升跌, 銀行食差價大約是本金多少%, 扣除銀行食差價後, 實則年利率是多少厘?謝謝!🙏

以下是最近銀行標示三個月美元定存年利率
https://wealth.hket.com/article/3395800/定期存款2023    月尾竟有兩銀行加存息?滙豐減息   4大銀行哪間佔優?(附10厘高息本月到期表)#&gid=1&pid=202303313_600.png
首先,你需要知道市場港元對美金匯率是多少。

如果你有彭博,那很簡單。

如果你沒有,找個在線交易平台便知道,然後立即跟銀行當時的報價比較一下,便知道。

但你不是問年利率嗎? 銀行之間食你差價很少的。不重要。

引用:
原帖由 fate3609 於 2023-3-31 14:22 發表

網上睇到佢地匯率 唔知唔知差價幾多
資訊不清晰則方便有人混水摸魚

引用:
原帖由 不能快的田螺 於 2023-3-31 14:35 發表

首先,你需要知道市場港元對美金匯率是多少。

如果你有彭博,那很簡單。

如果你沒有,找個在線交易平台便知道,然後立即跟銀行當時的報價比較一下,便知道。

但你不是問年利率嗎? 銀行之間食你差價很少的。不重要。
笑話, 既然咁公開點解唔講得!既然銀行食差價很少不重要, 那麼叫銀行唔收又得唔得?

點解用銀行換,貪差價大??

引用:
原帖由 雨中進擊的妹妹 於 2023-3-31 15:53 發表

點解用銀行換,貪差價大??
你有更著數的方法做外幣定存嗎?

引用:
原帖由 御用拗頸王 於 2023-3-31 15:45 發表

笑話, 既然咁公開點解唔講得!既然銀行食差價很少不重要, 那麼叫銀行唔收又得唔得?
港幣對美金的差價十分少,只是0.0025左右。相對5%息,重要嗎?

匯率風險最多也有0.1,那少少的差價重要嗎?

你試完分享比我地知

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]