• 瀏覽: 4,464
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 北斗七星 於 2023-1-25 09:14 發表

當中包括政治因素,要油價平穩沙特同俄國會選擇較公平的親中路線去發展,去美元💵只係時間上問題。
油價保持喺$7x-$8x呢個水平對産油國同進口國都係一個可以接受嘅水平
中國用人民幣同沙特買石油只係遲早嘅事

引用:
原帖由 七點鐘 於 2023-1-25 09:55 發表

平價油會加快中國經濟復甦
美國的投資機構要衡量油價對於中美兩國利益那個佔優
美投資機構要慎重考慮若長期低油價會加快中國經濟復甦 雖然美國通脹亦會減慢
油價$7x-$8x對買賣雙方都有好處。美國通脹今年就會回落到3%,唔會再好似舊年咁高通脹。

引用:
原帖由 北斗七星 於 2023-1-24 18:55 發表

但圖表分析似慢慢咁牛皮向下70至100之間徘徊
這個局面可能維持一午,粉飾太平總不能太短
-年後可能出現別一個世界
中國有議價能力,東盟國家有嗎? 搭著歐盟條船,東歐、中歐等國家更死。 各國情況各異,不可一概而論。 國強家業大,其他國家是無法與中國相比,美、歐、英等靠搶發跡的強盜也不過霎那光輝。

引用:
原帖由 Visita 於 2023-1-25 13:28 發表

中國有議價能力,東盟國家有嗎? 搭著歐盟條船,東歐、中歐等國家更死。 各國情況各異,不可一概而論。 國強家業大,其他國家是無法與中國相比,美、歐、英等靠搶發跡的強盜也不過霎那光輝。
如果繼續低油價只會加快中國經濟復甦 其他西方國家會容許嗎?

明晚PCE

引用:
原帖由 七點鐘 於 2023-1-25 13:30 發表

如果繼續低油價只會加快中國經濟復甦 其他西方國家會容許嗎?
油價不可能太底,對俄羅斯不利,俄羅斯是中國打手,頭馬總不能餓着肚子去打仗
中國要和平崛起,總要有個助手幫佢搞一些不方便出面的事情

鍵盤翻頁
左右